လာေရာက္ၾကသူေတြေရာ မလာနိုင္သူေတြပါ မဂၤလာအေပါင္းနဲ႔ ျပည့္စံုၾကပါေစ

Wednesday, April 18, 2012

က်န္းမာေအာင္ဘယ္လုိစားမလဲ(၂)

က်န္းမာေရးအတြက္ အေရးႀကီးေသာအသီးအႏွံမ်ား….

(၁) အစိမ္းေရာင္အုပ္စု၊ ဥပမာ ဟင္းႏုနယ္၊ ကိုက္လန္၊ ကန္စြန္းရြက္၊ ဒန္႔ဒလြန္ရြက္အစရွိတဲ့ အရြက္ေတြထဲမွာ သံဓာတ္ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ သံဓာတ္ ခ်ိဳ႔တဲ့မႈေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ ေသြး အားနည္းေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

၎အျပင္ ကယ္လ္ဆီယမ္ဓာတ္ ၾကြယ္ဝတဲ့အတြက္ အရိုးမ်ားႀကီးထြားသန္မာ ေစႏိုင္ပါတယ္။ မီးယပ္ေသြးဆံုးခ်ိန္မွာ အရိုးတည္ ေဆာက္မႈကိုအားေပးတဲ့ အမ်ိဳးသမီးေဟာမုန္းေတြ က်ဆင္းသြား တဲ့ အတြက္ ကယ္လ္စီယမ္ပိုၿပီး လိုအပ္ လာပါတယ္။ အစာအိမ္မွ အက္စစ္ ထုတ္ မႈလည္း နည္းသြားတဲ့ အတြက္ စားလိုက္တဲ့ အစာမွ ကယ္လ္စီယမ္ကိုစုပ္ယူမႈ လည္းနည္းသြား တတ္ပါတယ္။

ဟင္းႏုနယ္ ထဲမွာပါတဲ့ ဓာတ္ေတြက မ်က္စိအတြင္းတိမ္ ျဖစ္ပြားမႈနဲ႔ အသက္ႀကီးသူ ေတြမွာျဖစ္တတ္တဲ့ (Macular degeneration) ေၾကာင့္မ်က္စိကြယ္ျခင္းကိုလည္း ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဟင္းႏုနယ္ ဟာအစိမ္းေရာင္အုပ္စု အစာထဲမွာ superstar အစာ ျဖစ္ၿပီး အထူးသျဖင့္ အမ်ိဳးသမီးမ်ား တစ္ပတ္တစ္ခါ စားျဖစ္ေအာင္စား သင့္ပါတယ္။

(၂) လိေမၼာ္ေရာင္အုပ္စု။ သေဘၤာသီး၊ သရက္သီး၊ ကန္စြန္းဥ၊ မုန္လာဥနီစသည္တို႔မွာ မ်က္စိ အားေကာင္းေစတဲ့ ဘီတာကာရိုတင္း (၀ါ) ဗီတာမင္ေအ ဓာတ္ မ်ားစြာပါဝင္ ပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ မ်က္စိအားေကာင္းေစပါတယ္။ အသားအေရ စိုေျပလွပေစပါတယ္။ ေနေရာင္ျခည္ ထဲက UV ေရာင္ျခည္ကို ကာကြယ္ေပးတဲ့အတြက္ အေရျပားကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပးျပန္ ပါတယ္။

မုန္လာဥနီဟာ ေသြးတြင္းအဆီကိုလည္း က်ေစတဲ့အတြက္ ႏွလံုး ေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
သေဘၤာသီး မွာ အာဟာရဓာတ္ေပါတယ္။ အဆီ ကင္းတယ္။ အစာေခ်ရာမွာ အ ေထာက္အကူ ျပဳတယ္။ အလတ္စား သေဘၤာသီးမွည့္ တလံုးဟာ ေန႔စဥ္လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္စီ ရဲ့ ၂၅-ရာခို္င္ႏႈန္း၊ ဖိုလိပ္ (Folate) ရဲ့ ၂၉-ရာခို္င္ႏႈန္းနဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ရဲ့ ၁၆-ရာခိုင္ႏႈန္းကိုျဖည့္ေပး ႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သေဘၤာသီးနဲ႔ မုန္လာဥနီဟာ လိေမၼာ္ေရာင္အုပ္စုရဲ့ superstar ေတြျဖစ္ပါတယ္။

(၃) အနီေရာင္အုပ္စု။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ဖရဲသီး၊ တရုတ္ဆီးသီး၊ စတဲ့အသီးေတြထဲမွာ လိုက္ကိုပင္း (Lycopene) လို႔ ေခၚတဲ့ဓာတ္တမ်ိဳး ပါဝင္ပါတယ္။ ဒီဓာတ္ပစၥည္းဟာ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာနဲ႔ အဆုတ္ကင္ဆာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ပါတယ္။

အံ့ၾသစရာ ေကာင္းတာက ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း (၀ါ) တာရွည္ ခံေအာင္             ျပဳျပင္ထားျခင္းက က်န္းမာေရးနဲ႔ အညီညြတ္ဆံုး စားေသာက္နည္း ျဖစ္ေနတာကို ေတြ႔ရ ပါ တယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အပူေပးၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ျခင္းက လိုင္ကိုပင္းဓာတ္ကို ထြက္ေစ ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္လို တာရွည္ခံေအာင္ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစားအစာေတြထဲမွာ လိုင္ကိုပင္ ေျမာက္မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ အဲဒီထဲကို သံလြင္ဆီ နည္းနည္းေလာက္ ခပ္ထည့္ၿပီး စားရင္ အစာလမ္းေၾကာင္းမွ လိုင္ကိုပင္း စုပ္ယူမႈကို ပိုမိုမ်ားျပားေစပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အႏွစ္ တေန႔လွ်င္ ၂-က်ပ္သားခန္႔ စားသံုးေပးလွ်င္ ေနေလာင္ဒဏ္ေၾကာင့္ အေရျပား ပ်က္စီးျခင္;ကို ၄၀% အထိ ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရပါတယ္။
(ျမန္မာ့အစားအစာျဖစ္တဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္မွာ ဆီအနည္းငယ္မွ်ထဲ့ခ်က္ ပါက လိုင္ကိုပင္း စုပ္ယူမႈ ပိုေကာင္းေစပါတယ္)။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္ကို စပယ္ရွယ္ဟင္းခြက္အျဖစ္ မွတ္သား သင့္ပါတယ္။

(၄) အျဖဴေရာင္အုပ္စုဝင္ေတြျဖစ္တဲ့ ပန္းမုန္လာ၊ ေဂၚဖီရြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ အားလူး၊ အစရွိ သည္တို႔ဟာ အဆုတ္ကင္ဆာ၊ အစာအိမ္ကင္ဆာ၊ ရင္သားကင္ဆာတို႔ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါ တယ္။ တစ္ခ်ိန္ခ်ိန္မွာ ရင္သားကင္ဆာ ကာကြယ္ေဆးကို ပန္းမုန္လာမွ ထုတ္လုပ္ႏို္င္ေအာင္ သုေတသီတို႔က ႀကိဳးစားေနၾက ပါတယ္။ ဒီအုပ္စုမွာပါ၀င္တဲ့ အစာအားလံုးနီးပါးဟာ ေဆးဘက္ ၀င္ၿပီး ကင္ဆာေရာဂါ အပါအ၀င္ ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးကို ေပ်ာက္ကင္း ေစနိုင္တာမို႔ အျဖဴေရာင္ အုပ္စုကို superstar အုပ္စုလို႔ ေျပာရပါမယ္။
အားလူးအစိမ္း ညွစ္ရည္ဟာ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို လက္ေတြ႔ေပ်ာက္ကင္းေစတယ္ ဆိုၿပီး ဂ်ပန္နိုင္ငံမွာ ယေန႔ေခတ္စားေနတဲ့ ေဆးၿမီတို တစ္ခုပါ။

ၾကက္သြန္ ျဖဴဟာ ခႏၶာကိုယ္ရဲ့ ခုခံအားစနစ္ကို ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္ၿပီး၊ အဆီက်ဆင္း ေစတဲ့ အတြက္ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း၊ ပဋိဇီဝ ပိုးသတ္ေဆး အာနိသင္ရွိ ေၾကာင္း၊ အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္းတြင္ ျဖစ္ပြားေလ့ရွိတဲ့ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ေၾကာင္း သိရွိရပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို တေန႔ ၂-တက္ေလာက္ ေန႔စဥ္ စားေပးသင့္ တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုစားတဲ့ အခါ မစားမီလွီးျဖတ္ၿပီး ၁၅-မိနစ္ခန္႔ ေလသလပ္ ခံထားကာ အစိမ္းစားမွသာ အာနိသင္ရွိ ေၾကာင္း သိရပါတယ္။

ၾကက္သြန္နီဟာလည္း သူ႔ထဲမွာပါတဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ားေၾကာင့္ ကင္ဆာ ဆဲေတြကို တိုက္ဖ်က္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ကင္ဆာဆဲေတြကို အားေပးတဲ့ အင္ဇိုင္းတြကိုလည္း တားဆီး ေပးပါတယ္။ ေသြးခဲမႈကို အားမေပးတဲ့ အတြက္ေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္အတြင္း ေသြးခဲျခင္း ကို ဟန္႔တားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၾကက္သြန္နီ စားျခင္းအားျဖင့္ ေလျဖတ္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပး ႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ဘက္တီးရီးယားပိုး အခ်ိဳ႔၊ မႈိပါး အခ်ိဳ႔ နဲ႔ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုး အခ်ိဳ႔မွ လည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီဟာ အရိုးေပ်ာ့ျခင္း၊ အရိုးအားနည္းျခင္း ကိုလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၄) ခရမ္းေရာင္အုပ္စု။ ခရမ္းသီး၊ ဘလူးဘယ္ရီ၊ စပ်စ္သီးအနီနဲ႔ အညိဳရဲ့ အခြံထဲမွာရွိတဲ့ ဓါတ္္တမ်ိဳးဟာ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္အက်ိဳးရွိတဲ့ အဆီဓါတ္ကို ျမႇင့္တင္တဲ့ အတြက္ ႏွလံုး ေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ စပ်စ္သီးအနီမွထုတ္လုပ္တဲ့ဝိုင္နီ ေသာက္ သူမ်ား (ျပင္သစ္ ႏိုင္ငံမွာ ႏွလံုး ေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈ နည္းပါးေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရ ပါ တယ္)။
ဘလူးဘယ္ရီတို႔ဟာ ဆီးလမ္းေၾကာင္းအတြင္း ဘက္တီးရီးယားအမ်ိဳးမ်ိဳးကို တားဆီး ကာကြယ္ေပး တဲ့အတြက္ ဆီးအိတ္ ေရာင္ရမ္း ေရာဂါကို ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။

(၅) အ၀ါေရာင္အုပ္စု။ ပန္းသီး၊ ငွက္ေပ်ာသီးနဲ႔ ေထာပတ္သီးတို႔ဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္ေကာင္းမြန္တဲ့ ပထမတန္းစားအသီးေတြ ျဖစ္ပါတယ္။
တေန႔လွ်င္ ပန္းသီးတလံုး စားေပးပါက ေရာဂါမ်ား မျဖစ္ႏိုင္ဘူးလို႔ေတာင္ စာဆို ရွိ ပါတယ္။ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ားပါ၀င္ၿပီး၊ ေသြးအဆီဓာတ္ကိုလည္းက်ေစပါတယ္။ တျခားေသာ အစားအစာမ်ားမွ ရရွိတဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ားရဲ့ ၁၀%ကို ပန္းသီး တစ္လံုး စားရံုနဲ႔ပဲ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။

ပန္းသီးကို မႈန္႔မ်ားတြင္ထည့္လုပ္လို႔ရပါသည္။ ျပင္သစ္နိုင္ငံတြင္ ပန္းသီး puff က လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ မႈန္႔တစ္မ်ိဳးပါ၊ အနည္းငယ္ခ်ဥ္ေသာ ပန္းသီးမ်ားကို တို႔စရာလိုမ်ိဳး စားနိုင္ ပါ တယ္။ ငါးပိထဲ ထဲ့ၿပီးလည္း ငါးပိေထာင္း လုပ္စားလို႔ရပါတယ္။ ပန္းသီးကို သုပ္စားလို႔လည္း ရတယ္လို႔ေျပာပါတယ္။ ပန္းသီးကို အျပားေလးေတြ လွီးၿပီးအေျခာက္လုပ္ထားတာကလည္း အလြန္ အရသာရွိပါတယ္။ ပန္းသီးရည္ကလည္း ေသာက္လို႔ေကာင္းတဲ့ ေဖ်ာ္ရည္တစ္ခုပါ။

ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပိုတက္ဆီယမ္နဲ႔ မဂၢနီဆီယမ္ဓာတ္ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္တဲ့အတြက္ ၾကြက္ သားမ်ားကို သန္စြမ္းေစၿပီး ေညာင္းညာကိုက္ခဲျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ႏွလံုးေသြးအား နည္းသူမ်ားႏွင့္ ေသြးတိုးေရာဂါရွိ သူမ်ား ေန႔စဥ္ စားေပးသင့္ပါတယ္။
မနက္တြင္ ငွက္ေပ်ာသီးတစ္လံုး၊ ေန႔လယ္တြင္ တစ္လံုးႏွင့္ ညေနတြင္ တစ္လံုးစီ စား ေပးျခင္းျဖင့္ ဦးေႏွာက္တြင္း ေသြးခဲမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး ေလျဖတ္ေရာဂါကို တားဆီးႏုိင္တဲ့ သဘာ၀ ေဆးနည္း တစ္လက္ဟု သုေတသီမ်ားက ေျပာၾကားၾကပါတယ္။

ေထာပတ္သီးက ႏွလံုးေရာဂါ အထူးကုဆရာဝန္ႀကီးမ်ားရဲ့ အခ်စ္ေတာ္ပါ။ ေထာပတ္ သီးက ေသြးအဆီကို ခ်ေပးတဲ့ အျပင္ ပိုတက္ဆီယမ္ဓါတ္မ်ားစြာပါ၀င္လို႔ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကို က် ေစပါတယ္။ ဗီတာမင္အီး၊ ဗီတာမင္စီ၊ ဗီတာမင္ဘီ အုပ္စုေတြပါ အမယ္စံုေအာင္ ပါပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းနဲ႔ အမွ်င္ ဓာတ္ေတြလည္း ပါပါတယ္။

အသီးအရြက္ေတြမွာ ဖိုင္ဘာေခၚ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားစြာပါလို႔ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ ပါတယ္။ ဝမ္းမွန္မွန္ သြြားေစလို႔ အူမႀကီး ကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ အရြက္အသီး ေတြကဗိုလ္ျပည့္ၿပီး၊ ကယ္လိုရီ မမ်ားေစဘဲ အဆီဓာတ္၊ အသားဓာတ္၊ ဗီတာမင္ အမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ သတၳဳဓာတ္၊ ေရဓာတ္တို႔ကို ရေစတဲ့အတြက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ လိုသူေတြ အတြက္ အလြန္သင့္ေတာ္ပါတယ္။ လူငယ္မ်ား အ၀လြန္မႈကို ကာကြယ္ဖို႔ ျပင္သစ္က်န္းမာေရးဌာနက ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္သီးဝလံမ်ားကို ေန႔စဥ္ ၅ မ်ိဳးစားဖို႔ ႏႈိးေစာ္ထားပါတယ္။

(၆) သံပုရာႏွင့္ သံပုရာမ်ိဳးဝင္ အသီးမ်ား။သံပုရာသီး၊ သံပုယိုသီး၊ ေရွာက္သီး၊ ကမၺလာသီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ ကၽြဲေကာသီး၊ ဂရိတ္ဖရု စတဲ့ အသီးမ်ားမွာ ဗီတာမင္စီ ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ ပါတယ္။ လီမြန္နစ္လို႔ေခၚတဲ့ သံပုရာမ်ိဳးဝင္ အသီးမ်ားမွ ထုတ္ယူရရွိတဲ့ ဓာတုပစၥည္းတစ္မ်ိဳးက ကင္ဆာ ကုသႏိုင္ေၾကာင္း သိရွိ ထားပါတယ္။

(၇) ပဲသီး၊ ပဲေတာင့္ရွည္၊ ပဲပုပ္၊ ပဲပိစပ္၊ ဘိုစားပဲ၊ ပဲရာဇာ၊ ကုလားပဲ စတဲ့ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးမွလည္း ဗီတာမင္ဘီအုပ္စု မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့အျပင္ အသားဓာတ္၊ အမွ်င္ဓာတ္တို႔ ကိုလည္း ရရွိ္ ေစ ႏိုင္ပါတယ္။

(၈) အေစ့အဆန္မ်ား။ အေစ့အဆန္ေတြထဲမွာ ကယ္လိုရီအမ်ားႀကီးပါၿပီး အဆီဓာတ္လည္း အျပည့္ပါ ပါတယ္။ အေစ့အဆန္ ေန႔စဥ္ စားသံုးသူေတြမွာ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ နည္းေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရပါတယ္။ ဗႏၶာေစ့ထဲမွာ ဗီတာမင္အီး ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ၿပီး အိုမင္းရင့္ေရာ္ မႈကို ေႏွးေကြးေစၿပီး အယ္လ္ဇိုင္းမားလို႔ေခၚတဲ့ သူငယ္ျပန္ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈလည္း နည္းပါး ေစ ေၾကာင္း ေတြ႔ထား ပါတယ္။

(၉) လက္ဖက္၊ လက္ဖက္ေျခာက္၊ လက္ဖက္ရည္မ်ားဟာ က်န္းမာျခင္းႏွင့္ အသက္ရွည္ျခင္းတို႔အတြက္ အေထာက္အကူေပးႏိုင္ေသာ အစာတစ္ခုအျဖစ္ ေက်ာ္ၾကားလာပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ လက္ဖက္ေျခာက္ကို ေရေႏြး ပြက္ပြက္ဆူထဲမွာ ၃-မိနစ္မွ ၅-မိနစ္ခန္႔ ႏွပ္ထား ၿပီး မွသာ အေကာင္းဆံုး အက်ိဳးေက်းဇူးကို ရႏိုင္ပါတယ္။ ႏို႔ထည့္ ေသာက္ရင္ေတာ့ အက်ိဳး သက္ေရာက္မႈ နည္းသြားပါတယ္။

လက္ဖက္ေျခာက္ဟာ အစာအိမ္ကင္ဆာ၊ အစာေရမ်ိဳကင္ဆာ၊ အဆုတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ ေလ်ာ့က်ျခင္းနဲ႔ ဆက္စပ္မႈရွိေၾကာင္း ေတြ႔ရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ လက္ဖက္ေျခာက္မွာပါတဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြက ႏွလံုးေရာဂါ၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါနဲ႔ အရိုးပါးေရာဂါမ်ားကိုလည္း ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။

သေဘၤာရြက္ႏွင့္ သေဘၤာရြက္ေျခာက္ကို ေရေႏြးၾကမ္းလုပ္ ေသာက္ျခင္းက ရင္သား ကင္ဆာ၊ မိန္းမကိုယ္ကင္ဆာ၊ အသည္းကင္ဆာ၊ အဆုတ္ကင္ဆာႏွင့္ ပန္ကရိယ ကင္ဆာ ဆဲလ္မ်ားကို သတ္ႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႔ရွိ ခဲ့ၾကပါတယ္။
သေဘၤာရြက္မွ ထုတ္ယူထားေသာ အရာမ်ားသည္ ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို ထိန္းညႇိရာ တြင္ အကူအညီေပးသည့္ Th 1 type cytokines မ်ား ထုတ္လုပ္ျခင္းကို ျမႇင့္တင္ ေပးႏိုင္ ေၾကာင္း ေတြ႔ရွိခဲ့ပါသည္။ သေဘၤာရြက္မွ ထုတ္ယူထားေသာ အရာမ်ားသည္ ပံုမွန္ဆဲ မ်ား အေပၚ ေဘးဥပါဒ္ျဖစ္ေစမႈ လံုး၀မရွိေသာေၾကာင့္ လက္ရွိအသံုးျပဳေနေသာကင္ဆာေဆးမ်ား စြာတို႔တြင္ ျဖစ္ေလ့ရွိသည့္ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမ်ားစြာတုိ႔ကို ေရွာင္ရွားႏိုင္လိမ့္မည္ဟု ဆိုပါ သည္။

(၁၀) ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား။ ႏို႔နဲ႔ နို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ားမွာ ကယ္လ္စီယမ္ မ်ားစြာ ပါပါတယ္။ အခ်ိဳ႔ ေဒသမ်ားမွာ အမ်ိဳးသမီးမ်ားအသက္ ၄၀ ျပည့္ရင္ အေမရဲ့ ႏို႔သက္ကုန္တာမို႔ နို႔သက္ျပန္ျဖည့္တဲ့ အေနနဲ႔ ႏြားနို႔ တစ္ပိႆာကို ေလွခါးသံုးဆင့္မွာ တဆင့္ဆီ ေျပာင္းထိုင္ၿပီး ကုန္ ေအာင္ ေသာက္ရပါတယ္။ တကယ္က မီးရပ္ဆံုးသူမ်ားမွာ ကယ္လ္စီယမ္ လိုအပ္တာကိုျပ တာပါ။ တစ္ခါထဲေသာက္ရံုနဲ႔ မရပါဘူး။ ရက္ဆက္ (၀ါ) မၾကာခဏ ႏို႔၊ နို႔ထြက္ပစၥည္း မ်ား ျဖစ္တဲ့၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ဒိန္ခဲ၊ ေထာပတ္မ်ား စားေပးရပါမယ္။ ကယ္စီရန္နည္းေသာ မီးရပ္ဆံုးေသာ အမ်ိဳးသမီးမ်ားမွာ ေက်ာရိုးရွိ အရိုးေတြပါးသြားၿပီ ခါးကုန္းသြားတတ္ ပါတယ္။ ခါးကုန္းသြား ၿပီးမွေတာ့ ခါးျပန္ ေျဖာင့္ေအာင္ လုပ္လို႔ မရေတာ့ပါဘူး။ ပိုၿပီးမကုန္ေအာင္ပဲ တတ္နိုင္ ပါ ေတာ့တယ္။

ရိုးရိုးနုိ႔တစ္ခြက္မွာ (၁၈၀) ကယ္လုိရီခန္႔ ပါၿပီး အဆီ ထုတ္ထားေသာ နုိ႔တစ္ခြက္မွာ (၆၀) ကယ္လုိရီခန္႔ သာပါေပမဲ့ ရုိးရိုးနုိ႔ တြင္ပါ၀င္ေသာ အာဟာရဓာတ္ အားလံုးပါၿပီး အဆီ တစ္မ်ိဴးတည္းသာ မပါ ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ တိရိစၦာန္ အဆီရဲ့ အႏၱရာယ္မွကင္းေ၀းၿပီ အာဟာရ ဓါတ္ျပည့္စံုလို႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ခ် ခ်င္သူေတြ အတြက္ ေကာင္းပါတယ္။

ေန႔စဥ္စားသင့္ေသာအစားအစာမ်ား။
က်မတို႔ ေန႔စဥ္စားသုံးေနသည့္ ထမင္း၊ အသား၊ ငါး၊ ငါးပိရည္၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ တုိ႔စရာ စသည့္ အဓိက အစားအစာမ်ားမွာ က်မတုိ႔အတြက္ လုိအပ္ေသာ အသားဓာတ္၊ ကစီဓာတ္၊ အဆီဓာတ္၊ သတၳဳဓါတ္နွင့္ ဗုိက္တာမင္ဓာတ္မ်ား ျပည့္စံု လံုေလာက္စြာ ပါရွိၿပီး  အကုန္ အက် လည္း သက္သာတဲ့ က်န္းမာေစတဲ့ အစာမ်ားျဖစ္ပါတယ္။ ေစ်းႀကီး ေပးရေသာ ခြန္အားအျမန္ တုိးပြားေစတဲ့ အစားအေသာက္ဆိုတာမရွိပါဘူး။ ဘယ္အဟာရမွဳန္႔ကုိမွလည္းအထူးတလည္၀ယ္ယူစားေသာက္ရန္မလုိအပ္ပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ ေအာက္ပါ အခ်က္မ်ားကိုေတာ့ သတိထား သင့္ ပါတယ္။

၁။ ထမင္းခ်က္ဖို႔ ဆန္ေဆးတဲ့အခါ အမႈိက္ေတြ ကုန္ေအာင္ သာသာယာယာေဆးပါ။ ဆန္ကို အတင္း ပြတ္ေဆးရင္ ဆန္ေပၚမွာရွိတဲ့ ဗီတာမင္ဘီအပါအ၀င္ အာဟာရဓာတ္ အမ်ားအၿပား ေရ ထဲ ပါသြား ပါတယ္။ ေရငဲ့ခ်က္ရင္ ဆန္မွာပါတဲ့ အဖိုးအတန္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ အားလံုးနီးပါး ငဲ့လိုက္တဲ့ ထမင္းရည္ထဲပါသြားပါတယ္။ အဲ့ဒီထမင္းစားတဲ့သူေတြမွာ ဗီတာမင္ဘီ ေလ်ာ့ျခင္း ေၾကာင့္ က်ီးကန္း ပါးစပ္လို႔ေခၚတဲ့ ႏွခမ္းေဒါင့္မွာ အနာေတြျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေဆးၿမီ တို အေနနဲ႔ ထမင္းရည္ေသာက္ျခင္း၊ အနာကို ထမင္းရည္စြပ္ျခင္းမ်ားက ႏွခမ္းနာကို သက္သာ ေစတာပါ။ အာဟာရျဖစ္ေသာ ထမင္းမွာ ေရခမ္းခ်က္ေသာထမင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဆန္ကို္ျဖဴ ေအာင္ ဖြတ္လိုက္တဲ့အခါ ဖြဲႏုထဲမွာ အာဟာရဓါတ္ေတြပါသြားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆန္လံုးတီး မွာ ဆန္ျဖဴထက္ အာဟာရဓာတ္ပို မ်ားၿပီး က်န္းမာေရးအတြက္ပို ေကာင္းပါတယ္။ က်မတို႔ျမန္မာမွာ အသံုးမ၀င္တာမ်ိဳးကို  “ဖြဲ ဆန္ကြဲ” လို႔ေျပာေလ့ရွိပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဖြဲ မွာ အဖိုးတန္တဲ့  အာဟာရဓါတ္ေတြ ပါလို႔ ဖြဲႏုမႈန္႔ဟာ က်န္းမာေရး အတြက္ တန္းဖိုးရွိတဲ့ အစာတစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။

၂။ အသားဟင္း။ ျဖစ္နိုင္ရင္ ဆီက်န္ေရက်န္ ခ်က္တာမ်ိဳး။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ေရာ္ ခ်က္တာ မ်ိဳးက က်န္းမာေရးနဲ႔ပိုညီညြတ္ပါတယ္။ ဥပမာ ၾကက္သားနဲ႔အားလူး ကာလသား ခ်က္တာမ်ိဳးက ဆီျပန္ခ်က္တာ ထက္ ပိုေကာင္းပါတယ္။ ဆီျပန္မွ ႀကိဳက္တယ္ ဆိုရင္ ဆီေလ်ာ့ ထဲ့ပါ။ သံလြင္ဆီ (၀ါ) ဟင္းရြက္ဆီသံုးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ မ်ားမ်ားထဲ့ခ်က္ပါ။ ၀က္သားထက္ ၾကက္သား၊ ငါးဟင္းမ်ားကပိုၿပီး က်န္းမာေရး အတြက္ ေကာင္းပါ တယ္။ ငါးထဲမွာ ဆိုမြန္ (Saulmon) ငါးက အႏၱရာယ္ေပးေသာ အဆီနည္းၿပီး က်မတို႔လိုအပ္တဲ့ omegar 3 & 6  ေတြ ပါ ပါတယ္။

တိရိစၦာန္အသားမ်ားတြင္ပါေသာ အဆီမ်ား၊ အရြတ္မ်ား၊ အေရခြံမ်ားကို ဖယ္ရွား ျပစ္ျခင္းျဖင့္ မေကာင္းေသာအဆီမ်ားကို သက္သာေစပါတယ္။ ျဖစ္နိုင္ရင္ အသားကို ဆီ မထဲ့ပဲ ခ်က္တာက ပိုေကာင္းပါတယ္။ အဆီဘယ္ေလာက္ပဲ ဖယ္ဖယ္ အသားေတြၾကားမွာ အဆီေတြရွိတာမို႔ အသားနပ္သြားတဲ့အခါ ဆီထြက္လာပါတယ္။ ဆီထဲ့ခ်က္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ သံလြင္ဆီ (၀ါ) ဟင္းရြက္ဆီ ကိုသာ အနည္းငယ္ထဲ့ခ်က္ပါ။

၃။ ဟင္းရြက္ေက်ာ္(၀ါ) ဟင္းခ်ိဳ (၀ါ) ပဲဟင္း (၀ါ) အသုပ္တစ္မ်ိဳးမ်ိဳး (၀ါ) သီးစံုခ်ဥ္ဟင္း(၀ါ) အသီးအရြက္တို႔စရာနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္၊ ငါးပိရည္ခ်ိဳစသည္တို႔ကိုအလွည့္က်စားေပးျခင္းျဖင့္ အာဟာရဓါတ္ ျပည့္၀ၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညြတ္တဲ့ အရသာရွိတဲ့ ထမင္းပြဲဲျဖစ္သြားမွာပါ။

ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကိုေရေဆးျခင္းျဖင့္ အမႈိက္မ်ား၊ ဖံုမ်ားကို ဖယ္ရွားေပးပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ေရထဲမွာ  ၾကာၾကာစိမ္ထားရင္ ေရမွာေပ်ာ္၀င္တဲ့ ဗီတာမင္ေတြ စိမ္ထားတဲ့ ေရထဲ ပါ သြားတာမို႔ ေရထဲမွာအၾကာႀကီး မစိမ္ထားသင့္ပါဘူး။ ယခုအခါ ပိုးသတ္ေဆးေတြ အလြန္ အမင္း သံုးၾကတာ ေၾကာင့္ အသီးအႏွံေတြေပၚမွာ ပိုးသတ္ေဆးေတြရွိ ေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အခြံထူေသာအသီး ဥပမာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ခရမ္းသီး စတဲ့ အခြံပါ စားရတဲ့ အသီးမ်ားကို ေရမွာ  ၅ မိနစ္ခန္႔ စိမ္ထားျခင္းျဖင့္ အခြံေပၚက ပိုးသတ္ေဆးကို စင္ၾကယ္ေစၿပီးမွ အေျခာက္ထားၿပီး (၀ါ) ေျခာက္ေအာင္သုတ္ၿပီးမွ လွီးျဖတ္ၿပီး အစိမ္းစားျခင္း၊ ခ်က္ျခင္းမ်ားျပဳသင့္ပါတယ္။
ျမန္မာ၊တရုပ္၊ယိုးဒယားဟင္းေတြမွာ အခ်ိဳ႔မႈန္႔ေတြထဲ့ၾကပါတယ္။ အခ်ိဳ႔မႈန္႔ဆိုတာ ဓါတုပစၥည္းပါ။

ဟင္းေတြအခ်ိဳဓါတ္ပိုေအာင္ထည့္တာပါ။ ဟင္းထဲမွာပါတဲ့ အသားေတြ၊ အသီး အရြက္ေတြမွာ သဘာ၀ အာဟာရဓါတ္ေတြပါရင္ အခ်ိဳ႔မႈန္႔ထဲ့စရာမလိုပဲ ခ်ိဳပါတယ္။ မခ်ိဳဘူး ဆိုကထဲက အာဟာရဓါတ္နည္း ေနတယ္ဆိုတာကို ျပပါတယ္။ ယခုေခတ္အသားေတြ ဟင္း ရြက္ဟင္းသီးေတြက ခဲထားလို႔ (frozen) မခ်ိဳေတာ့ဘူးလို႔ ေစာဒကတက္ၾကပါတယ္။ တကယ္က ခဲထားတဲ့ အသားနဲ႔ အသီးအႏွံ႔ေတြမွာ အစိမ္း (fresh) အသားနဲ႔ အသီးအႏွံ႔ေတြ ထက္ ဗီတာမင္ေတြ ပိုရွိေနတာ ေတြ႔ရပါတယ္။ တခ်ိဳ႔သူမ်ား ဟင္းတြင္မက မႈန္႔ေတြမွာပါ အခ်ိဳမႈန္႔ ထဲ့ၾကပါတယ္။ အခ်ိဳမႈန္႔က မႈန္႔ေတြကို ခ်ိဳေအာင္ မလုပ္နိုင္ပါဘူး။
အခ်ိဳမႈန္႔က ဆားတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့အတြက္ အခ်ိဳမႈန္႔ပါတဲ့ ဟင္းေတြက အငံေပါ့ေပမဲ့ ဆားပိုမ်ားတာေၾကာင့္ ေသြးတိုးသမားမ်ားအတြက္လည္း မေကာင္းပါဘူး။

အေၾကာင္းတိုက္ဆိုင္လို႔ က်မေတာင္ႀကီးမွာ တာ၀န္က်စဥ္က ယိုးဒယားနဲ႔ ေမွာင္ခို ကူးတဲ့ သူေတြရဲ့ ဇတ္လမ္းေလးကိုလည္း ေဖါက္သည္ ခ်ခ်င္ပါတယ္။ လြန္ခဲ့တဲ့အႏွစ္ (၃၀)  က ႏြားလွည္းေတြနဲ႔ ယိုးဒယားက အခိ်ဳမႈန္႔ ကီလိုထုပ္ေတြ သယ္လာၾကပါတယ္။ လွည္းတစ္စီး က က်က်န္တဲ့ အခိ်ဳမႈန္႔ကို ေနာက္လွည္းက ႏြားကစားလိုက္တဲ့ အတြက္ အခ်ိဳမႈန္႔ပိုင္ရွင္က ေလ်ာ္ေၾကးေတာင္းပါတယ္။ တစ္နာရီ ေလာက္ ၾကာေတာ့ အခ်ိဳမႈန္႔စားလိုက္တဲ့ ႏြားေသ သြား တဲ့အတြက္ ႏြားပိုင္ရွင္က ေလ်ာ္ေၾကးျပန္ ေတာင္းပါတယ္။ အခ်ိဳမႈန္႔ရဲ့ အႏၱရာယ္ေတြကို ဘယ္ လို ေျပာေပမဲ့ မေၾကာက္ၾကဘူးလို႔ ေဆးပညာေပးတဲ့ သူေတြက ေျပာၾကပါတယ္။

အာဂ်ီနိမိုတိုဆိုၿပီး နံမည္ႀကီးတဲ့ အခ်ိဳမႈန္႔ကို ဂ်ပန္နိုင္ငံမွာမစားပါဘူး။ ျပင္သစ္နိုင္ငံမွာ လည္းမစားပါဘူး။ က်မနဲ႔ သိတဲ့သူေတြကေတာ့ အခ်ိဳမႈန္႔ မစားၾကေတာ့ပါဘူး။ က်မ အေျပာ ေကာင္းလို႔ေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ က်မေျပာျပတဲ့ အခ်ိဳမႈန္႔ရဲ့အႏၱရာယ္ကို ပိုၿပီး ေၾကာက္ၾကလို႔ ထင္ပါတယ္။ အခ်ိဳမႈန္႔ရဲ့အႏၱရာယ္တစ္ခုက အမ်ိဳးသမီး၊အမ်ိဳးသားေတြရဲ့ လကၡဏာေတြ ေသး ျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဆိုလိုတာက အမ်ိဳးသမီးမ်ားမွာ ရင္သား၊ တင္သား စတာေတြေသးျခင္း၊ ဆံပင္ၾကြတ္ျခင္းမ်ား ျဖစ္နိုင္ၿပီး၊ အမ်ိဳးသား မ်ားမွာ ဆံပင္ၾကြတ္ျခင္းနဲ႔ ေယာက်ာ္းအဂၤါေသး နိုင္ပါတယ္။

ဟင္းမွာ အခ်ိဳမ်ားခ်င္တယ္ ဆိုရင္ ငါး၊ ပုဇြန္၊ ငါးပိ၊ ငံျပာရည္၊ ၾကက္သားမႈန္႔၊ အမဲသားမႈန္႔
အသီးအရြက္မႈန္႔မ်ားထဲ့တာက အႏၱရာယ္ကင္းပါတယ္။
က်မတို႔ ျမန္မာအေတာ္မ်ားမ်ား သက္သတ္လြတ္စားၾကပါတယ္။ ဘယ္လို ရည္ရြယ္ ခ်က္နဲ႔ပဲ စားစား က်န္းမာေရးရႈေဒါင့္မွၾကည့္ရင္ တိရစၱာန္မွာပါတဲ့ အသားဓါတ္မပါလို႔ ဥ စားသူ  မ်ားအေနနဲ႔ တစ္ပတ္ကို ၾကက္ဥ (၀ါ) ဘဲဥ သံုးလံုး စားရပါမယ္။ ဥ မစားသူမ်ားအေနနဲ႔  ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး ပိုစား ေပးရပါမယ္။ ခ်ိဳေအာင္ အခ်ိဳမႈန္႔ထဲ့ျခင္းနဲ႔ ဆီမ်ားမ်ားထဲ့ျခင္းမ်ားကိုေတာ့ ေရွာင္ရပါမယ္။ သက္သတ္လြတ္စားသူမ်ားမွာ ဗီတာမင္ B12၊ သံဓါတ္၊ ကယ္စီရမ္ဓါတ္နဲ႔၊ omega-3 Fatty Acids မ်ားခ်ိဳ႔တဲ့ နိုင္တဲ့အတြက္ အဲဒီဓါတ္ေတြ ၾကြက္၀တဲ့ ဟင္းႏုႏြယ္စတဲ့ အစိမ္းေရာင္အုပ္စုအစာမ်ား၊ သီဟိုဠ္ေစ့၊ ပဲပိစပ္ စသည္တို႔ကို ပိုမို စားသင့္ ပါတယ္။
၄။ ထမင္းစားၿပီးအခ်ိဳပြဲအေနနဲ႔ ျဖစ္ျဖစ္ ထမင္း၀ိုင္းမွာပဲျဖစ္ျဖစ္ သရက္သီး၊ သေဘၤာသီး၊ ေထာပတ္သီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ပန္းသီး ႀကိဳက္ရာအသီးတစ္မ်ိဳးမ်ိဳး (၀ါ) ဒိန္ခ်ဥ္ (၀ါ) အေစ့ အဆန္မ်ား ဥပမာ ဗႏၶာေစ့၊ ေနၾကာေစ့၊ သီဟိုလ္ေစ့မ်ားကို စားသင့္ပါတယ္။

လက္ဖက္သုပ္ရင္ ဆီနည္းနည္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားမ်ား၊ ေဂါဖီမ်ားမ်ား၊ ပဲသီးေဒါင့္၊ သံပုရာသီးညွစ္ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴအစိမ္းနဲ႔ စားမယ္ ဆိုရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။

၅။ ထမင္းစားၿပီးတဲ့ အခါ ေကာ္ဖီအစား၊ ေရေႏြၾကမ္း (၀ါ) အသီးေဖ်ာ္္ရည္တစ္ခုခု ေသာက္ ျခင္းျဖင့္ အဆီဓါတ္ေတြ ကိုယ္ထဲ အမ်ားႀကီး မ၀င္ေအာင္ ကာကြယ္နိုင္ပါတယ္။

သေရစာအေနနဲ႔ အသီးအႏွံတစ္မ်ိဳးမ်ိဳး (၀ါ) မုန္႔ဟင္းခါးကို ပဲသီးေဒါင့္၊ နံနံပင္ နဲ႔ သံပုရာသီးညွစ္ၿပီး စားသင့္ ပါတယ္။ အုန္းနို႔ေခါက္ဆြဲ စားမယ္ဆိုရင္ေတာ့ အံုးနို႔အစား ႏြားနို႔ နဲ႔ခ်က္တာ ပိုေကာင္းပါတယ္။ ၿပီးလွ်င္ တတ္နိုင္သမွ် ဟင္းရည္ေလ်ာ့ထဲ့ၿပီး၊ ၾကက္သြန္စိမ္း မ်ားမ်ားနဲ႔ သံပုရာရည္ ထဲ့စား သင့္ပါတယ္။

ေခါက္ဆြဲအေနနဲ႔ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို ျပဳပ္ၿပီး စားသင့္ပါတယ္။ ျမန္မာျပည္ရွိ ေခါက္ဆြဲ အစိုမ်ားမွာ ဆိုဒါမ်ားျခင္း၊ အခ်ိဳ႔မသမာသူမ်ား အ၀တ္ေလ်ာ္ဆိုဒါ သံုးသည္ဟု သိရ ပါ တယ္။

တစ္ေန႔တစ္ေန႔ စားေသာက္တဲ့ အစားအစာေတြနဲ႔ ပမာဏကိုမွတ္သားၿပီး၊ တစ္ပတ္ အတြင္း ဘာေတြ စားၿပီးၿပီး၊ ဘာေတြမစားရေသးဘူး ဆိုတာ စီစစ္ပါ၊ ကိုယ္စားတဲ့ အစာေတြ ထဲမွာ superstar အစာေတြ ပါၿပီးလား။ အေရာင္စံု ပါသလား။ အသီးအႏွံစံုသလား။ ဆိုတာ စစ္ေဆးရပါမယ္။ မပါေသးတဲ့ အစာေတြကို ျဖည့္စြပ္စားျခင္းျဖင့္ အရသာရွိၿပီး၊ က်န္းမာေရးနဲ႔ သင့္ေတာ္တဲ့ အစာေတြ စားျဖစ္ မွာပါ။ အက်င့္ရ လာတဲ့ အခါ စာရင္းမွတ္စရာ မလိုေတာ့ပါဘူး။

အစားအေသာက္ ေၾကာ္ၿငာမ်ားတြင္ အထူးေကာင္းေၾကာင္း အမႊန္းတင္ ထားၾကပါတယ္။ တစ္မ်ိဴးတည္းေသာ အစားအစာကုိ စားရံုမွ်နွင့္ က်န္းမာေရးကုိ ၿပည့္စံု ေကာင္းမြန္  အားရွိ ေစတဲ့ အစားအစာ မရွိပါဘူး။ ထုိ႔အတူ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ကုိ အထူးေလွ်ာ႔က်ေစ တယ္ဆုိတဲ့ အထူးအစား အစာမ်ိဴးလည္း မရွိပါဘူး။ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ကို အမွန္တစ္ကယ္ ထိထိ ေရာက္ ေရာက္ ေလွ်ာ႔က် ေစတဲ့နည္းမွာ အစားအစာကုိ လိုအပ္တာထက္ ေလ်ာ႔စား နုိင္ရန္ စိတ္ကုိ နုိင္ေအာင္ ထိမ္းတဲ့ နည္းပဲၿဖစ္ပါတယ္။ ဂ်ပန္ပေရာဖက္ဆာ တစ္ဦးကေျပာဖူး ပါတယ္။ ဗိုလ္က အဆီက ဘယ္ကမွ လာလို႔ မရဘူး။ ပါးစပ္ကပဲ လာရတာ တဲ့။

ဗီတာမင္ေတြေပၚကာစက လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက ဗီတာမင္ေတြ အမ်ားႀကီးစားျခင္း ျဖင့္ ပိုမို က်န္းမာ ၾကမယ္ထင္ၿပီး အမ်ားအျပား စားၾကပါတယ္။ ရလဒ္ကေတာ့ ဗီတာမင္မ်ားျခင္း ေရာဂါျဖစ္တဲ့ (Hypervitaminosis) ျဖစ္ေစပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ဆီမွာေပ်ာ္၀င္တဲ့ ဗီတာမင္ (ဥပမာ ဗီတာမင္ D) ေတြဟာကိုယ္ထဲက အဆီေတြမွာ အမ်ားႀကီးစုေနနိုင္ပါတယ္။

ထိုနည္းအတူ အစာတစ္မ်ိဳးထဲကို အမ်ားအျပားစားျခင္းအားျဖင့္လည္း ေရာဂါရနိုင္ ပါတယ္။ ဥပမာ ေျပာင္းဖူး တစ္မ်ိဳးထဲစားတဲ့သူမ်ားမွာ ဗီတာမင္ B ေလ်ာ့နည္းတဲ့ ေလးဘက္ နာေရာဂါျဖစ္နိုင္ပါတယ္။

ဆက္လက္ေဖၚျပပါမယ္။

No comments:

Post a Comment