လာေရာက္ၾကသူေတြေရာ မလာနိုင္သူေတြပါ မဂၤလာအေပါင္းနဲ႔ ျပည့္စံုၾကပါေစ

Thursday, September 28, 2017

ေပါက္စီအိအိေလး လုပ္စားမယ္....


တကယ္ေတာ့ ေပါက္စီလုပ္နည္းက မခက္လွပါဘူး ၊ လုပ္တတ္ရင္ ေကာင္းေကာင္းလည္းစားရ ၊ ေငြကုန္ေၾကးက်လည္းသက္သာ ၊ သန္႕လည္းသန္႕ရွင္းတာမို႕ ဦးေက်ာက္ႏွမကို ေပါက္စီလုပ္နည္း သင္ေပးျပီး တူမေတြကို မၾကာမၾကာ လုပ္ေကြၽးခိုင္းတာေပါ့ဗ်ာ ။ အခုလည္း… ဂဇက္ျမိဳ႕သူျမိဳ႕သားေတြကို အပ်င္းေျပပဲျဖစ္ျဖစ္ အဆာေျပပဲျဖစ္ျဖစ္ လုပ္စားၾကည့္ဖို႕ နည္းေလးေပးပါရေစ။
ေပါက္စီ ဌာပနာကို မိမိႏွစ္သက္ရာ အသား အသီးအရြက္နဲ႕လုပ္လို႕ရပါတယ္ ။ ေနာက္ဆုံး ဌာပနာလုပ္ရမွာပ်င္းရင္ လက္က်န္ ၾကက္ေၾကာ္ပဲျဖစ္ျဖစ္ ၊ အသားျပဳတ္ပဲျဖစ္ျဖစ္ ၊ပဲအခ်ိဳယို(သို႕) ၾကက္အူေခ်ာင္းပဲျဖစ္ျဖစ္ ဒီအတိုင္းထည့္လို႕ရပါတယ္ ။ ပံုမွန္ ဆိုင္မွာေရာင္းသလို ထည့္တဲ့ အဆာသြတ္ အတြက္
– ၾကက္သား ႏုတ္ႏုတ္စဥ္း – 200 grams (၁၂က်ပ္ခြဲသား)
– ၾကက္သြန္နီ/ၾကက္သြန္ျမိတ္ ႏုတ္ႏုတ္စဥ္း – 100 grams
– ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ – အခ်ိဳဇြန္းနဲ႕ ၁ဇြန္း
– သၾကား – အခ်ိဳဇြန္းနဲ႕ ဇြန္းဝက္
– ၾကက္သားမႈန္႕ – အခ်ိဳဇြန္းနဲ႕ ဇြန္းဝက္
– ေျပာင္းဖူးမႈန္႕ (ေကာ္မႈန္႕) – အခ်ိဳဇြန္းနဲ႕ ၁ဇြန္း
– ေရက်က္ေအး – စားပြဲတင္ ၁ဇြန္း
– ႏွမ္းဆီ – ၂စက္ခန္႕
– ဆား/ တရုတ္ င႐ုပ္ေကာင္း – အနည္းငယ္
အထက္တြင္ေဖာ္ျပထားေသာ ပါဝင္ပစၥည္းအားလုံးကို သမေအာင္ေရာေမႊ၍ အဖုံးအုပ္ျပီး နာရီဝက္ခန္႕ ႏွပ္ထားပါ…။ ေပါက္စီ တစ္လုံးခ်င္းစီ၌ ထည့္ရန္… ၾကက္ဥ / ဘဲဥျပဳတ္ – ၂ လုံး ကို ေလးစိတ္စီ စိတ္ထားပါ ၊ ၾကက္အူေခ်ာင္း ကို – ၈ တုံး ေစြေစာင္း လွီးထားပါ ။
ေပါက္စီလုပ္ဖို႕ မုန္႕သား (ဒိုး – Dough) ႏွပ္နည္းက တစ္ဦးနဲ႕ တစ္ဦး နဲနဲေတာ့ကြဲပါတယ္ ။ ေက်ာက္စ္ရဲ့ နည္းကေတာ့ ဒီလိုပါခင္ဗ်ာ…
၁။ All-purpose Flour – မုန္႔လုပ္ရာမွာ သံုးတဲ႔ ခ်င္ခြက္နဲ႕ ၂ခြက္ (250 grams)
၂။ မုန္႕ဖုတ္တဲ့ ေဆာ္ဒါ – အခ်ိဳဇြန္းနဲ႕ ဇြန္းတဝက္
၃။ တေဆး (Yeast) – အခ်ိဳဇြန္းနဲ႕ ၁ဇြန္းခြဲ
၄။ သၾကား အျဖဴ – စားပြဲတင္ ၂ဇြန္း
၅။ ဟင္းခ်က္ေထာပတ္ဆီ (ဂီး – Ghee) သို႕ ဟင္းရြက္ဆီ – စားပြဲတင္ ၁ဇြန္း
၆။ ေရက်က္ေအး – ခ်င္ခြက္နဲ႕ ၁ခြက္
မုန္႕နယ္မည့္ ဇလုံထဲကို ေရက်က္ေအး (ခပ္ေႏြးေႏြး) အနည္းငယ္ထည့္ျပီး သၾကားကို ေပ်ာ္ေအာင္ ေဖ်ာ္၍ ဆီျဖင့္ေရာပါ ။ လက္က်န္ ေရက်က္ေအးကို အျခားခြက္တလုံးတြင္ တေဆးေရာျပီး သမေအာင္ ေမႊ၍ ၁၀မိနစ္ခန္႕ေစာင့္ပါ ။ ၄င္းေနာက္ သၾကားႏွင့္ ဆီေရာထားေသာ ဇလံုအတြင္းသို႕ All-purpose Flour ႏွင့္ မုန္႕ဖုတ္ေဆာ္ဒါထည့္ ၊ တေဆးေပ်ာ္ရည္ထည့္၍ သမေအာင္ နာနာနယ္ေပးပါ ။
မုန္႕သားနယ္ရာေတြ သမမွ်တေစရင္ မိမိႏွစ္သက္သူကို ဇက္ေၾကာဆြဲေပးေနသည္ သို႕မဟုတ္ ရန္သူေတာ္အား လည္ပင္းညွစ္ေနသည္ဟု သေဘာထားပါက အလြန္ အလုပ္တြင္ပါသည္ ။ မုန္႕သား အေစး အပ်စ္ေပၚမူတည္၍ All-purpose Flour အနည္းငယ္ သို႕မဟုတ္ ေရအနည္းငယ္ကို ခ်ိန္ဆ၍ ထပ္ျဖည့္ႏိုင္ပါသည္ ။ ၄င္းေနာက္ လက္သုတ္ပုဝါ သန္႕သန္႕ သို႕မဟုတ္ အဝတ္သန္႕သန္႕ကို ေရေႏြးေျဖာ ၊ ေရျပန္ညွစ္ျပီး မုန္႕သားအေပၚတြင္ ခပ္ဖြဖြ အုပ္၍ စားပြဲေပၚ သို႕မဟုတ္ အဆင္ေျပေသာေနရာတြင္ ၁နာရီခြဲခန္႕ ႏွပ္ထားလိုက္ပါ ၊ မုန္႕သားမ်ား ၂ဆခန္႕ ပြတက္လာပါလိမ့္မည္ ။
တ႐ုတ္လို မန္ထိုလို႕ ေခၚတဲ့ မုန္႕သားခ်ည္းသက္သက္စားခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ နပ္သြားတဲ့ မုန္႕သားကို ခပ္ရွည္ရွည္ အေျမာင္းလိုက္ကေလးျဖစ္ေအာင္ လွိမ့္လိုက္ျပီး အရြယ္ေတာ္တုံး ေရေႏြးနဲ႕ေပါင္းလိုက္႐ံုတင္ပါ ။ ဒါမွမဟုတ္ ကဏန္းဟင္းတို႕ ပင္လယ္စာတို႕နဲ႕ တြဲဖက္စားဖို႕ Fried Bun လုပ္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ႏို႕စိမ္း အခ်ိဳဇြန္း ၁ဇြန္းနဲ႕ ေထာပတ္ အခ်ိဳဇြန္း ၁ဇြန္း ထပ္ျဖည့္ျပီး ေရာနယ္လိုက္ပါ ။ ျပီးရင္ မီးအေနေတာ္ ဆီမ်ားမ်ားမွာ အေရာင္ေျပာင္း႐ံုေလး ခဏေၾကာ္ျပီး ျပန္ဆယ္ ၊ ေရေႏြးနဲ႕ ျပန္ေပါင္းလိုက္ရင္ ကြက္တိပဲခင္ဗ် ။
အစာသြတ္ေပါက္စီ စားမယ္ဆိုရင္ေတာ့ နပ္သြားေသာ မုန္႕သားအား ၈ပိုင္း အညီအမွ်ခြဲျပီး ဒလိမ့္တုံးျဖင့္ (မရွိရင္ ပုလင္းနဲ႕သမ) သာသာယာယာ အဝိုင္းပံုရေအာင္ (၄လက္မခန္႕) လွိမ့္၍ အထက္မွာ ေဖာ္ျပျပခဲ့တဲ့အတိုင္း အဆာပလာမ်ားထည့္ျပီး ေပါက္စီနဲ႕တူေအာင္လုံးပါ ။ ၃လက္မပါတ္လည္ စကၠဴျဖဴ အရြက္ကေလးမ်ားအား “ၾဆာေက်ာက္စ္ ေပါက္စီ” ဟုေရး၍ မုန္႕သားေအာက္ေျခတြင္ကပ္ပါ ။ ၄င္းေနာက္ ဇကာေပၚတြင္ အနည္းငယ္ ခ်ဲ၍ ေနရာခ်ပါ ။ ပန္းပင္ေလးမ်ား ေရျဖန္းရာတြင္သံုးေသာ စပေရးဘူးျဖင့္ ေပါက္စီ အလုံးမ်ားကို မ်က္ႏွာျပင္ ေခ်ာေမြ႕ရန္ ေရက်က္ေအး ခပ္ဖြဖြ ျဖန္းေပးျပီး ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ေရေႏြးအိုးေပၚတင္၍ ၁၀မိနစ္ခန္႕ေပါင္းလွ်င္ ရသာထူး “ၾဆာေက်ာက္စ္ ေပါက္စီ” ရပါျပီ ။
သတိျပဳရန္မွာ … ေပါက္စီ ဇကာဗန္းတင္၍ မေပါင္းမီ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူအတြင္းသို႕ သန္႕စင္ထားေသာ မီးေသြးခဲ ၁ခဲ ႏွင့္ ရွာလကာရည္ ၂ဇြန္းထည့္ရန္ျဖစ္ပါသည္ ။ သို႕မွသာ ျဖဴျဖဴေဖြးေဖြး စားခ်င္စဖြယ္ ေပါက္စီကို ရပါလိမ့္မည္ ခင္ဗ်ား…။
credit .....mandalaygazette

No comments:

Post a Comment