လာေရာက္ၾကသူေတြေရာ မလာနိုင္သူေတြပါ မဂၤလာအေပါင္းနဲ႔ ျပည့္စံုၾကပါေစ

Tuesday, May 23, 2017

အစားမေတာ္တစ္လုုတ္

Yuzana Myint shared Thanphyo Naing's post.
11 hrs
Thanphyo Naing
18 hrs
အစားမေတာ္တစ္လုုတ္
============(ဒူးရင္းသီးေပၚခ်ိန္မို႕ ဖတ္ထားသင္႕တဲ႕ပိုစ္႕ပါ==
အသြားမေတာ္တစ္လွမ္း အစားမေတာ္တစ္လုုတ္’ ဆုိတဲ့စကားပုံဟာ အစားအေသာက္ စားသံုုးရာမွာ အခန္႔မသင့္ရင္ဒုုကၡေရာက္တတ္တာကိုုေဖာ္ျပေနတာပဲျဖစ္ပါတယ္။ အခုုအခ်ိန္မွာ ရာသီစာျဖစ္တဲ့ ဒူရင္းသီးဟာ အစားမတတ္ရင္ေဘးျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ဒူရင္းသီးဆုိတာက အသီးတကာတိုု႕ရဲ႕ဘုုရင္လိုု႔တင္စားရေလာက္ေအာင္ အနံ႔အရသာ ျပည့္စံုုရုုံမွ်မက အားအင္ျဖစ္ေစႏိုုင္ေသာ သစ္သီးတစ္မိ်ဳးလည္းျဖစ္ပါတယ္။ ဒူရင္းသီးဟာ ျမန္မာႏိုုင္ငံတြင္သာမက ထိုုင္းႏိုုင္ငံ၊မေလးရွားႏိုုင္ငံ တိုု႔မွေနၿပီးအမ်ားဆံုုးထြက္ရွိကာ လူႀကိဳက္မ်ားေသာ သစ္သီးလည္းျဖစ္ပါတယ္။
.
ဒူရင္းသီးဟာ စားတတ္ရင္အားအင္ျဖစ္ထြန္းသလိုု မစားတတ္ရင္ ေျမြထက္ေတာင္ အဆိပ္ျပင္းတဲ့ အသီးလိုု႔လည္းေျပာလိုု႔ရပါတယ္။
-----------------------------------------------------------------------
ထိုုင္းႏိုုင္ငံသိုု႔ အလည္အပတ္ သြားေရာက္ေသာ ႏိုုင္ငံျခားသားတစ္ဦး ဒူရင္းသီးအစားမတတ္တာေၾကာင့္ အသက္ဆံုုးရွဴံးသြားရေသာ ျဖစ္ရပ္တစ္ခုုလည္းျဖစ္ပြားခဲ့ပါတယ္။ အဆိုုပါ ကမာၻလွည့္ ခရီးသည္ဟာ အသက္ ၂၉ ႏွစ္သာရွိေသးၿပီး ဒူရင္းသီးကိုုႀကိဳက္ႏွစ္သက္ တာေၾကာင့္ အမ်ားႀကီးစားသံုုးခဲ့ကာ ႏြားႏိုု႔ ႏွင့္ ေကာ္ဖီကိုုလည္း ေသာက္သံုုးခဲ့ေသာေၾကာင့္ အသက္ဆံုုးရွဳံးခဲ့ရပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လည္းဆိုုေတာ့ ဒူရင္းသီးႏွင့္ ႏြားႏိုု႔ေပါင္းစပ္လိုုက္ ပါကေသြးေပါင္ခ်ိန္အလြန္တက္သြားၿပီး ေရွာ့ခ္ျဖစ္ကာေသဆံုုးရျခင္းျဖစ္တယ္လိုု႔ ေဆးစစ္ခ်က္မ်ားအရသိရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ထိုုင္းႏိုုင္ငံမွာ ဒူရင္းသီးကိုု စားသံုုးၿပီး ၈-နာရီအတြင္း ႏိုု႔ထြက္အစားအေသာက္မ်ားကိုု မစားသံုုးဖိုု႔ တိုုက္တြန္းထားပါတယ္။
ထိုု႔အျပင္ ဒူရင္းသီးႏွင့္အတူ တြဲဖက္မစားသင့္တဲ့ အစားအေသာက္မ်ားကေတာ့ အရက္၊ ကိုုကာကိုုလာ ႏွင့္ လိုုင္ခ်ီးသီးမ်ားျဖစ္ၿပီး စားသံုုးမိပါက အသက္အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစႏိုုင္တယ္ လုုိ႔ဆိုုပါတယ္။
ဘာေၾကာင့္ဒီလိုုျဖစ္ရတာလဲ?
ဗဟုသုတ ရေအာင္ေဖာ္ျပေပးလုိက္ပါတယ္။
.
၁။ ဒူရင္းသီးႏွင့္အရက္တြဲဖက္မစားသံုုးသင့္ပါဘူး။ ဘာလိုု႔လည္းဆိုုေတာ့ ႏွစ္ခုုစလံုုး အပူစာေတြျဖစ္တာေၾကာင့္ သာမန္လူမ်ားသာမက ေသြးတိုုးႏွင့္ ဆီးခ်ိဳရွိသူမ်ားဆိုုရင္ ဦးေႏွာက္ ေသြးေၾကာျပတ္ျခင္း၊ နွလံုုးေသြးေၾကာေပါက္ျခင္း၊ ေသြးေၾကာမ်ားရုုတ္တရက္ ေပါက္ျခင္း နွင့္ ေလျဖတ္ႏိုုင္ျခင္းတုုိ႔ေၾကာင့္ တြဲဖက္စားသံုုးျခင္း မျပဳဖိုု႔တိုုက္တြန္း လိုုပါတယ္။
.
၂။ အပူမ်ားတဲ့ခႏၶာကိုုယ္အဖြဲ႔အစည္းရွိသူမ်ား၊ လည္ေခ်ာင္းနာေခ်ာင္းဆိုုးသူမ်ား၊ ဖ်ားနာသူမ်ား၊ ေလျပြန္ေရာင္ေရာဂါရွိသူမ်ားအေနျဖင့္ ဒူရင္းသီးစားသံုုးပါက ေရာဂါ အေျခအေန ပိုုမိုုဆိုုးရြားတတ္တာေၾကာင့္ မစားသံုုးသင့္ပါဘူး။
.
၃။ ဒူရင္းသီးစားသံုုးျခင္းဟာ အပူမ်ားတတ္ျခင္းေၾကာင့္ ဒူရင္းသီးစားၿပီးပါက ပဲစိမ္းသာကူက်ဴိကိုု ၀မ္းေအးေစေရန္ေသာက္သံုုးေပးသင့္ပါတယ္။
.
၄။ ဒူရင္းသီးမွာ အပူဓာတ္ႏွင့္ သၾကားဓာတ္ႀကြယ္၀စြာပါ၀င္တာမိုု႔ အ၀လြန္ေရာဂါရွိသူမ်ား ႏွင့္ ကိုုယ္အေလးခ်ိန္မ်ားသူမ်ား စားသံုုးရန္မသင့္ပါဘူး။
.
၅။ ပိုုတက္စီယမ္ဓာတ္အလြန္ျမင့္မားစြာပါ၀င္တာေၾကာင့္ နာတာရွည္ ေက်ာက္ကပ္ မေကာင္းသူမ်ား ႏွင့္ ႏွလံုုးေရာဂါရွိသူမ်ားအတြက္ မသင့္ေလ်ာ္ပါဘူး။
.
၆။ ဒူရင္းသီးကိုုတစ္ႀကိမ္စားတိုုင္း အမ်ားအျပားမစားသံုုးသင့္သည့္အျပင္ ဒူရင္းသီးအနံ႔မွာ အရက္န႔ံထြက္ေနၿပီဆိုုရင္လည္း စားသံုုးဖိုု႔မသင့္ေတာ့ပါဘူး။
.
၇။ ဒူရင္းသီးထိပ္ပြင့္ေနရင္ အၾကာႀကီးထားရန္မသင့္သည့္အျပင္ အနံ႔လည္း ေျပာင္းလဲေတာ့မွာျဖစ္တာေၾကာင့္ မ၀ယ္ယူသင့္ပါဘူး။
.
၈။ ဒူရင္းသီး စားသံုုးၿပီးခ်ိန္မွာ ေရအေျမာက္အမ်ားေသာက္သံုုးေပးသင့္ပါတယ္။
.
ဒူရင္းသီးအတြင္း အာဟာရဓာတ္အလြန္ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္တာေၾကာင့္ အေျမာက္အမ်ား စားသံုုးျခင္းဟာ ခႏၶာကိုုယ္ကိုုဒုုကၡျဖစ္ေစရုုံသာမက ၀မ္းခ်ဳပ္ႏိုုင္တာေၾကာင့္ ထိန္းသိမ္း စားသံုုးသင့္ပါတယ္။ ဒူရင္းသီးအေျမာက္အမ်ားစားသံုုးမိပါက မင္းကြတ္သီးစားသံုုးေပး ျခင္းျဖင့္ အပူဓာတ္ကိုုေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုုင္ပါတယ္။
.
ဒါေၾကာင့္ ဒုူရင္းသီး ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကေသာ MI ပရိသတ္ႀကီးအေနနဲ႔ ဆင္ျခင္စားေသာက္ႏိုုင္ဖုိ႔ အႏၱရာယ္ကင္းေစျခင္းအက်္ိဳးငွာ တင္ဆက္ေပးလိုုက္ပါတယ္။
---------------------------------------
Credit ..via Soe Khaing

No comments:

Post a Comment