လာေရာက္ၾကသူေတြေရာ မလာနိုင္သူေတြပါ မဂၤလာအေပါင္းနဲ႔ ျပည့္စံုၾကပါေစ

Friday, May 19, 2017

"အာပံု (Appam) – ၇ ခု"


(ကြ်န္မရဲ႔ စတုတၳစာအုပ္ (အျပာေရာင္) မွာပါၿပီးသားေလးပါ။)
ျမန္မာအေခၚ အာပံု၊ အိႏၵိယအေခၚ appam ဆိုတဲ့မုန္႔ေလးက ဆန္ကို တစ္ညအိပ္ေရစိမ္၊ ေၾကညက္ေအာင္ႀကိတ္ၿပီး လုပ္တဲ့ မုန္႔ေလးျဖစ္ပါတယ္။ ကြ်န္မကေတာ့ ထံုးစံအတိုင္း ထိုင္းကလာတဲ့ ဆန္မႈန္႔ကို သံုးၿပီးလုပ္ထားပါတယ္။
အသံုးျပဳရသည့္ ဒယ္အိုး အမ်ဳိးအစားကလည္း မုန္႔အရည္ေလာင္းထည့္ကာ အိုးကိုေဝ့ဝိႈက္ၿပီးေနာက္ အိုးအလယ္မွာ အရည္အေတာ္မ်ားမ်ား က်န္ေစရန္ အထက္ပါပံုအတိုင္း အိုး ေအာက္ေျခက ျဖတ္ထားေသာ ေဘာလံုးကဲ့သို႔ ျဖစ္ေနရပါမယ္။ ကြ်န္မကေတာ့ အဲ့ဒီလိုအိုးမရိွတာနဲ႔ မုန္႔မစားရဘူးမျဖစ္ရေအာင္ အိမ္မွာ အလြယ္တကူရိွႏိူင္သည့္ ေဇာက္ရိွေပမယ့္ ေအာက္ေျချပားေသာ ဒယ္အိုးကို သံုးၿပီး လုပ္ထားပါတယ္။
အုန္းႏိူ႔ အနွစ္ လုပ္ရန္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
အုန္းႏိူ႔ (creamy coconut) – 200 ml
ဆန္အစိမ္းမႈန္႔ (rice flour) – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၅ ပံု ၁ ပံုခန္႔
အုန္းႏိူ႔၊ ဆန္မႈန္႔ နွင့္ ဆားကို အိုးထဲထည့္ကာ ဆန္မႈန္႔မ်ားေၾကသြားေအာင္ ေသေသခ်ာခ်ာ ေမႊေရာေပးပါ။
ထို႔ေနာက္ low heat ျဖင့္ ၄ မိနစ္ခန္႔ (သို႔) ေအာက္ပံုပါအတိုင္း အုန္းႏိူ႔ပ်စ္လာေအာင္ ေမႊက်ဳိၿပီးလွ်င္ အာပံုမုန္႔ျဖင့္ တြဲဖက္စားရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
***... အာပံု လုပ္ရန္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. ေႏြးသည္ဆိုရံုေလး ေႏြးေသာ ေရၾကက္သီးေႏြး (lukewarm water) – 1/2 cup (125 ml)
2. dry yeast (တေဆး) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
3. သၾကား – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
4. ထမင္းၾကမ္း – 1/2 cup (125 ml)
5. အုန္းသီးဖတ္ အစို (shredded coconut, grated coconut) – 1/2 cup (125 ml)
6. ေရ – 1/4 cup (60 ml)
7. ဆန္အစိမ္းမႈန္႔ (rice flour)- 1 cup (250 ml)
8. သၾကားရည္ – ေရ 1/2 cup (125 ml) နွင့္ သၾကား (ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း) ေရာကာ သၾကားေပ်ာ္ေအာင္ ေဖ်ာ္ထားပါ။
ေရၾကက္သီးေႏြး ထဲ dry yeast နွင့္ သၾကား (ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း) ထည့္ေဖ်ာ္ကာ ေအာက္ပံုပါအတိုင္း အျမွုပ္မ်ား ျဖစ္လာေအာင္ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ အဖံုး ဖံုးထားပါ။
ထမင္းၾကမ္း၊ အုန္းသီးဖတ္ နွင့္ ေရ – 1/4 cup တို႔ကို ေရာကာ အဖတ္မ်ား ေၾကညက္သြားေအာင္ ႀကိတ္ေပးပါ။ ( အဖတ္မ်ား ေၾကညက္ေစရန္ ေရကို တစ္ခါတည္း မထည့္ပဲ ၃ ခါခန္႔ ခြဲထည့္ႀကိတ္ေပးပါ။)
အဖတ္မ်ားေၾကညက္သြားလွ်င္ ဆန္မႈန္႔ နွင့္ yeast အရည္ – 1/2 cup ထည့္ကာ အားလံုးေရာေနွာသြားေအာင္ ႀကိတ္ေပးပါ။ (ေသေသခ်ာခ်ာ ေရာေနွာသြားေစရန္ yeast အရည္ကို တစ္ခါတည္း မထည့္ပဲ ၃ ခါခန္႔ ခြဲထည့္ႀကိတ္ေပးပါ။)
အဖတ္ နွင့္ အရည္မ်ား ေသေသခ်ာခ်ာ ေရာေနွာသြားလွ်င္ ဇလံုၾကီးၾကီးထဲ ထည့္ကာ ေလလံုေအာင္ ဖံုးပါ။
ၿပီးေနာက္ ျမန္ျမန္ပြလာေစရန္ ေရေႏြးဇလံု (ေရပူမဟုတ္)ထဲ ထည့္ကာ အိမ္၏အေႏြးဆံုး ေနရာ (ဥပမာ – ထမင္း၊ဟင္းခ်က္ေနေသာ မီးဖိုအနီး)တြင္ ထားပါ။
၂ နာရီခန္႔ၾကာလွ်င္ (သို႔) ေအာက္ပံုပါအတိုင္း ၂ ဆခန္႔ပြကာ အျမွုဳပ္မ်ားျဖစ္လာလွ်င္… (ရာသီဥတု အပူအေအးေပၚမူတည္ၿပီး အခ်ိန္ အတိုး အေလ်ာ့ ကြာျခားမႈ ရိွပါသည္။)
သၾကားရည္ထည့္ၿပီး ဇြန္းျဖင့္ နွံ႔သြားေအာင္ ေမႊေရာေပးပါ။ (အရည္က အေတာ္ေလးက်ဲရပါမယ္။)
လက္ကိုင္ ပါသည့္ မကပ္ႏိူင္သည့္ ဒယ္အိုးထဲ ဆီ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲခန္႔) ထည့္ကာ တစ္အိုးလံုး နွံ႔သြားေစရန္ paper towel ျဖင့္ သုတ္ၿပီး over medium heat ျဖင့္ အပူေပးထားပါ။
မိနစ္အနည္းငယ္အပူေပးၿပီးေနာက္ လက္ကိုေရအနည္းငယ္စြတ္ကာ ဒယ္အိုးထဲ ျဖန္းထည့္ၾကည့္ပါ။
ဖ်စ္ဖ်စ္ျမည္ၿပီး ေရစက္ေလးမ်ား စကၠန္႔ပိုင္းအတြင္း ေပ်ာက္သြားပါက အိုးအပူရိွန္မွန္ၿပီ ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ မုန္႔နွစ္ရည္ 1/4 cup(60 ml)ခန္႔ ေမႊၿပီးခပ္ကာ အိုးအလည္ထဲ ေလာင္းထည့္ပါ။
(ေလာင္းထည့္လိုက္သည္နွင့္ အိုးပူေနေသာေၾကာင့္ မုန္႔ရည္အခ်ဳိ႕ အေပါက္ေလးမ်ားျဖစ္ကာ က်က္သြားပါမယ္။)
ၿပီးသည္နွင့္ မက်က္ေသးသည့္ မုန္႔ရည္မ်ား ခြက္ခြက္ကေလး ျပန္႔သြားေစရန္ အိုးကို မီးဖိုမွ ခ်က္ခ်င္းမကာ ေဝ့ဝိႈက္ေပးၿပီး မီးဖိုေပၚ ျပန္တင္ထားပါ။ ေအာက္ေျခလံုးသည့္အိုးကို မသံုးထားေသာေၾကာင့္ အိုးအလယ္တြင္ မုန္႔ရည္မ်ား မစု၍ မုန္႔သားမထူပါ။
အလယ္မုန္႔သားထူထူျဖစ္လိုပါက ေနာက္ထပ္မုန္႔ရည္အနည္းငယ္ကို မုန္႔အလယ္ထဲ စုၿပီးေလာင္းထည့္ေပးပါ။ (ဒီအဆင့္ကို မလုပ္လည္းရပါတယ္။)
ၿပီးေနာက္ အိုးအဖံုး ဖံုးၿပီး ၂ မိနစ္ခန္႔ထားပါ။
အိုးအဖံုးဖြင့္ကာ ၂ မိနစ္ခန္႔ ထပ္ထားၿပီး မုန္႔နံေဘးသားမ်ား အညိဳေရာင္ေျပာင္းကာ ကြာထြက္လာလွ်င္ လက္ျဖင့္ အသာဆြဲမကာ သံုးေဆာင္မည့္ပန္းကန္ထဲ ထည့္ပါ။
ေနာက္တစ္ခုထပ္ လုပ္မည္ဆိုပါက အိုးကို ဆီစြတ္ထားေသာ paper towel ျဖင့္ သုတ္ပါ၊ ေရစက္အနည္းငယ္ျဖင့္ အိုးအပူရိွန္ကို စမ္းပါ၊…….. အစရိွေသာ အထက္ပါ နည္းမ်ားအတိုင္း ထပ္လုပ္ေပးရပါမယ္။
မုန္႔သားတြင္ အုန္းသီးဖတ္မ်ား နွင့္ သၾကားထည့္လုပ္ထားေသာေၾကာင့္ သူ႔ခ်ည္းသက္သက္စားႏိူင္သလို၊ အုန္းႏိူ႔အနွစ္ကို မုန္႔ေပၚတြင္ျဖန္႔ၿပီးသုတ္ကာ သၾကားအနည္းငယ္ျဖဴး၍လည္း အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။
DSC01982

No comments:

Post a Comment