ေဆးပညာရွင္မ်ား ေလ႔လာစမ္းခ်က္ အရ ေမ်ာက္ငိုသီးမွာ သဘာဝ သၾကားသံုးမ်ိဳး ရွိတာကို ေတြ႔ရတယ္ ။ သစ္သီးသၾကား ၊ ဂလူးကို႔စ္၊ ႀကံသကာတို႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ေမ်ာက္ငိုသီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ား ပါဝင္တာမို႔ အားအင္ကို ျဖစ္ေစပါတယ္ ။
ေမ်ာက္ငိုသီးထဲက Tryptophan ဓာတ္ဟာ လူခႏၶာကိုယ္ထဲေရာက္တဲ႔အခါ Serotonin အျဖစ္သို႔ ေျပာင္းလဲသြားေသာ ေၾကာင္႔ စိတ္ကိုေပါ့ပါးေစၿပီး စိတ္ေနစိတ္ထားကိုေျပာင္းလဲေပးတာမို႔ စိတ္ဖိအားကိုေလွ်ာ႔ေစနိင္စြ မ္းအားရွိပါတယ္ ။
ဗီတာမင္ B6 ပါရွိျပီးေသြးခ်ိဳကို မွ်တေအ ာင္ညွိေပးနိင္တာမို႔ စိတ္ကိုေပ်ာ္ရႊင္လန္းဆန္းေစ ပါတယ္။ ျမင္႔မားေသာ သံဓာတ္ပါရွိတယ္ ။ေမ်ာက္ငိုသီးရဲ႕ နိူးဆြမွႈေ ၾကာင္႔ေသြးထဲမွ (Hemoglobin) ေသြးနီဥကို ကိုထုတ္လုပ္နိင္တာမို႕ေသြးအ ားနည္းတဲ႔အခါ အေထာက္အကူၿပဳနိင္ပါတယ္ ။
အပူပိုင္းေဒသမွာေပါက္ၿပီး ထုူးၿခားတဲ႔ေမ်ာက္ငိုသီး မွာ ပိုတက္ဆီယမ္ (Potassium) အမ်ားဆံုး ပါဝင္ေပမယ္႔ အငံဓာတ္က နည္းပါးတာမို႕ အေမရိကန္ စားေသာက္ကုန္နွင္႔ေဆးဆိုင္ရာဌာနက ေမ်ာက္ငိုသီးပာာ ေသြးေပါင္ကိုက်ေစၿပီး ေလျဖတ္ၿခင္းမွ ကာကြယ္ေပးနိင္ ေၾကာင္း ေမ်ာက္ငိုသီးရဲ႕စြမ္းအားကို မွတ္တမ္းထားပါတယ္ ။ နွလံုးေရာဂါ အတြက္လည္း အေထာက္ အကူျပဳပါတယ္ ။
ေန႔တိုင္း မနက္စာ ၊ ေန႔လည္စာ တြင္ေမ်ာက္ငိုသီးကို စားရင္ ဦးေနွာက္ အတြက္ အေထာက္အကူၿပဳနိင္ပါတယ္ ။ ပိုတက္ဆီယမ္ မ်ားပါတာမို႔ အသိဥာဏ္ ပိုေကာင္းလာၿခင္း စိတ္ေပ်ာ္၇ႊင္လန္းဆန္းေစပါတ ယ္ ။ အမွ်င္ဓာတ္မ်ား ပါဝင္တာမို႕ ဝမ္းခ်ဳပ္ၿခင္းမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္ ။ ေမ်ာက္ငိုသီးနွင့္ ပ်ားရည္တို႔ စားျခင္းျဖင့္(အရက္မူး) အမူး ေျပေစပါတယ္ ။ ေမ်ာက္ငိုသီး နွင့္ ပ်ားရည္က အစာအိမ္ကို အနားယူ ေစၿပီးေသြ းခ်ိဳကို ညီမွ်ေအာင္ ညွိေပးနိင္စြမ္း ရွိပါတယ္ ။
ေမ်ာက္ငိုသီးက လူခႏၶာကိုယ္ထဲကိုေရာက္တဲ့ အခါ သဘာဝ ခုခံနိင္ေသာ အက္စစ္ ျဖစ္သြားတာမို႔ အစာအိမ္ မေကာင္းသူမ်ား အတြက္ မၾကာခဏ စားသံုးသင့္ပါတယ္ ။ ဝိတ္က် နိင္စြန္းအားရွိပါတယ္။ ကိုယ္ဝန္ရွိေနစဥ္ ေမ်ာက္ငိုသီး စားၿခင္းၿဖင္႔ ေမ်ာက္ငိုသီးကေသြးခ်ိဳကိုညွ ိေပးနိင္တာမို႕ ေအာ႔အန္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးနိ င္ပါတယ္။ ျခင္ကိုက္ခံရတဲ႔ ေနရာကိုေမ်ာက္ငိုသီးလိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ အေရျပားယားယံ ေရာင္ေနၿခင္းႏွင့္ နာက်င္မွႈကိုေလွ်ာ႔ေစတယ္ ။ ေမ်ာက္ငိုသီးတြင္ ဗီတာမင္ဘီ ဓာတ္မ်ား ပါဝင္တာမို႔ အာရံုေၾကာ အတြက္ အေထာက္အကူၿပဴ ပါတယ္ ။
ေမ်ာက္ငိုသီးတြင္ Vit B6 , V12 ၊ ပိုတက္ဆီယမ္နွင္႔ မက္ဂနီဆီယမ္ ပါဝင္တာမို႕ ကိုယ္ခႏၶာ ျပန္လည္ေကာင္းမြန္ အေထာက္အကူ ျပဳပါတယ္ ။ ေဆးလိပ္ျဖတ္ ရာတြင္ နီကိုတင္ (Nicotine) ပ်က္ေစတယ္ ။ “New England Journal of Medicine” ေလ့လာခ်က္အရေမ်ာက္ငိုသီး မၾကာခဏ စားတဲ႔သူက ေလျဖတ္ေသဆံုးရျခင္း အႏၱရာယ္မွ ၄၀% ကင္းေ၀းေစပါတယ္။ ေမ်ာက္ငိုသီးက ပန္းသီးထက္ အသားဓာတ္ ေလးဆ (Protein) ။ ကာဗြန္ပာိုက္ဒိုက္ နွစ္ဆ (Carbohydrate) ၊ ေဖာ႔စရပ္ သံုးဆ (Phosphorus) ၊ ဗီတာမင္ ေအ နွင္႔ သံဓာတ္က ငါးဆ ။ အျခား ဗီတာမင္နွင္႔ ပိုတက္ဆီယမ္မ်ား ပါဝင္တာမို႕ က်န္းမာေရး အတြက္အသင္႔ေတာ္ဆံ ုး အစားအစာၿဖစ္ပါတယ္ ။ ေန႔တိုင္းေမ်ာက္ငိုသီးစားရင ္ဆရာဝန္နဲ႔ ကင္းေဝးတယ္လို႕ ေျပာၾကပါတယ္ ။ ဒညင္းသီး လို အနံ႕ အရသာ တုူတယ္လို႔ သိရပါတယ္ ။ ဒညင္းသီး အစား ေမ်ာက္ငိုသီး စားတာက က်န္းမာေရးနဲ႔ပိုသင္႔ေလွ်ာ္ ပါတယ္ ။
Credit: Jin Li Chao
No comments:
Post a Comment