အစာမေၾကတဲ့ေရာဂါကို
ေဆးပညာမွာ Dyspepsia or upset
stomach or indigestion လို႔ေခၚပါတယ္။ အဲ့ဒီေရာဂါမွာ ဗိုလ္အထက္ပိုင္းမွာ မၾကာခဏ နာျခင္း၊ အစာစားသည့္အခါ ဗိုလ္ျပည့္သလိုခံစားရျခင္း၊ မ်ားျဖစ္ပါတယ္။
မ်ားေသာအားျဖင့္ ဗိုလ္အထက္ပိုင္းေရာင္ျခင္း၊ လက္ျဖင့္ဖိၾကည့္ပါက
နာျခင္း၊ ေလတက္ျခင္း၊ ပ်ိဳ႕ျခင္း၊ အံျခင္းႏွင့္ ရင္ပတ္ေနရာကပူျခင္း မ်ားလည္းခံစားရတတ္ပါတယ္။ အစာမေၾကတဲ့ေရာဂါဟာ အျဖစ္မ်ားတဲ့ေရာဂါျဖစ္ၿပီး၊ အစာအိမ္မွအစာမ်ားအထက္ျပန္တဲ့ ေရာဂါ (gastroesophageal
reflux disease) နဲ႔ အစာအိမ္ ေရာင္ေရာဂါ (gastritis)
ေတြေၾကာင့္ျဖစ္တတ္ၿပီး၊ တစ္ခါတစ္ရံအစာအိမ္အနာ (stomach and duodenal ulcer) ေၾကာင့္လည္းျဖစ္တတ္သလို
အစာအိမ္ကင္ဆာေၾကာင့္လည္း ျဖစ္နိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အသက္ ၅၅ ႏွစ္ေက်ာ္မွ ဘာေၾကာင့္မွန္းမသိပဲ
အစာမေၾကတဲ့ေရာဂါျဖစ္ရင္
အေရးႀကီးတဲ့အထက္ေဖၚျပပါေရာဂါမ်ား ဟုတ္မဟုတ္ဆိုတာ စမ္းသပ္စစ္ေဆး ဖို႔လိုပါတယ္။ အထက္ပါေရာဂါမ်ားေၾကာင့္
မဟုတ္ပဲ တစ္နည္း ဘာေရာဂါမွမရွိပဲ အစာမေၾကတာကိုေတာ့ Functional dyspepsia လို႔ေခၚပါတယ္။ အေနာက္နိုင္ငံမွာ လူ
၁၅ % ဟာ Functional dyspepsia ကိုခံစား
ေနရတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။
အေရးဂရုျပဳရမည့္ လကၡဏမ်ား။
၁။
ဗိုလ္အထက္ပိုင္းနာျခင္း၊ ေရာင္ျခင္း၊ ဟာ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားတဲ့အခါ (physical activity) ပိုဆိုးလာရင္၊ ပ်ိဳ႕ျခင္း၊ေခၽြးထြက္ျခင္းမ်ားလည္းခံစားရပါက ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္နိုင္တဲ့အတြက္ ဆရာ၀န္ႏွင့္ အျမန္ဆံုးျပသဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။
၂။ အံဖတ္တြင္ေသြးပါလွ်င္၊ အစာမ်ိဳရာတြင္ခက္ခဲျခင္း၊
ခံတြင္းပ်က္ျခင္း၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့ျခင္းမ်ားျဖစ္ပါက အစာအိမ္နာ (၀ါ)
အစာအိမ္ကင္ဆာျဖစ္နိုင္တာမို႔အေသအခ်ာေဆး စစ္ဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။
၃။ အစာမေၾကေရာဂါဟာ ေဆးမ်ားေၾကာင့္လည္းျဖစ္နို္င္ပါတယ္။
ဥပမာ ေသြးတိုးက်ေဆးနဲ႔ႏွလံုးေဆးမ်ား
(calcium
antagonists, nitrates),
ရင္က်ပ္ေရာဂါေဆး (theophylline),
ဘိုင္စဖိုနိတ္ (bisphosphonates),
ေကာ္တီကိုဆတီရိႈက္
(corticosteroids)
နဲ႔ အနာေပ်ာက္ေဆး (non-steroidal
anti-inflammatory drugs) မ်ားေၾကာင့္လည္းျဖစ္နိုင္ပါတယ္။
ကုသျခင္း။
အထက္ပါအေရးႀကီးေသာေရာဂါမ်ားေၾကာင့္ မဟုတ္ေသာ Functional dyspepsia ေရာဂါသည္မ်ား၊
အထူးသျဖင့္အသက္ ၅၅
ႏွစ္ေအာက္မ်ားကို
၂။ အစာအိမ္ရွိအက္စစ္ကိုေျခေသာေဆး (antacid ) ဥပမာ Gelmag, Magnesium tablet ။ ေလလည္ကာကြယ္ေဆး (antiflatulents) မ်ားအသံုးျပဳနိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဒီေရာဂါမွာ
အေနာက္တိုင္းေဆးေတြထက္ ေဆးၿမီးတိုမ်ားကပိုၿပီးအက်ိဳးရွိတာေတြ႔ရပါတယ္။ ေဆးၿမီးတိုမ်ားထဲက
စစ္ေဆးေတြ႔ရွိတဲ့ေဆးေတြက ကရေ၀း၊ ခ်င္းနဲ႔ ပင္စိမ္းမ်ိဳးမွရေသာပက္္ပါမင့္
(peppermint) တို႔ျဖစ္ပါတယ္။ ပက္ပါမင့္ ပါေသာပူရွိမ္းသၾကားလံုး၊ပီကယ္မ်ားစားၾကည့္နိုင္ပါတယ္။
၃။ အစားအစာစားေသာက္ေသာအေလ့အက်င့္ေျပာင္းျခင္း။
အစာအာဟာရမ်ားကို မွီ၀ဲသံုးေဆာင္ရာတြင္ အစာလည္း ေဆး၊ ေဆးလည္း အစာ-ဟူေသာ လမ္းညႊန္ခ်က္ကို သတိျပဳ၍ မိမိတို႔အတြက္ ေဆးျဖစ္မည့္ အစားအစာမ်ားကို ဉာဏ္ျဖင့္ ေရြးခ်ယ္မွီ၀ဲရန္ႏွင့္ မွီ၀ဲနည္းမွန္ကန္ရန္ အလြန္အေရးႀကီးေပသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ အဂၤုတၱိဳရ္ပါဠိေတာ္ အနာယုသာသုတ္မ်ား၌ အသက္ရွည္ေၾကာင္း ၇-ပါးတို႔ကို ျမတ္စြာဘုရား ေဟာၾကား ေတာ္မူရာတြင္ အစာအာဟာရ မွီ၀ဲသံုး ေဆာင္နည္းမ်ားႏွင့္ ပတ္သက္၍ အခ်က္ ၄-ခ်က္ကိုေအာက္ပါအတိုင္းညႊန္ၾကားခဲ့ေပသည္။
၁။ အခ်ိန္မွန္မွန္ စားရျခင္း ( ကာလစာရီ )
၂။ မိမိႏွင့္ သင့္ေလ်ာ္ရာကိုသာ စားရျခင္း ( သပၸါယကာရီ )
၃။ သင့္ေလ်ာ္ေစကာမူ ေၾကက်က္လြယ္သည္ကိုသာ စားရျခင္း ( ပရိဏတ ေဘာဇီ )
၄။ သင့္ေလ်ာ္ေၾကက်က္ေစကာမူ အတိုင္းအတာႏွင့္ စားရျခင္း ( သပၸါေယ မတၱံ ဇာနာတိ )
အစာအာဟာရမ်ားကို အခ်ိန္မွန္မွန္ စားေသာအခါ စားခ်ိန္က်ေရာက္လွ်င္ အလိုလို ဆာေလာင္လာတတ္ေပသည္။ ထိုဆာေလာင္လာသည့္ အခ်ိန္ကား အမွန္ အစာအာဟရ စားသင့္ သည့္ အခ်ိန္ျဖစ္ပါသည္။ ဆာေလာင္ျခင္းဆိုသည္မွာ အစာသစ္အိမ္တြင္ ပါစက၀မ္းမီး ေတာက္ေလာင္စရာ အစာမရွိေတာ့သျဖင့္၊ ၀မ္းမီးက အစာအိမ္ကို ေလာင္ကၽြမ္း ေနသျဖင့္ အစာအိမ္က -ငါ့မွာ ၀မ္းမီး အေလာင္ခံေနရသည္။ ငါ့ထံသို႔ အစာမ်ား ပို႔ေပးပါ-ဟု ပူဆာေနသကဲ့သို႔ ျဖစ္ေနျခင္းမ်ိဳး ျဖစ္ပါသည္။ ထိုအခ်ိန္တြင္ အစာမစားပါက ၀မ္းမီးေၾကာင့္ အပူႏွင့္ေလတို႔ ထိၿပီး ရင္၀တြင္ ေလခံရကား အစာမစားခ်င္ ျဖစ္လာတတ္၏။ ၾကာလွ်င္ အစာအိမ္ အခ်ဥ္ေပါက္သည့္ ေရာဂါ၊ ေလပူေရာဂါမ်ားလည္း ျဖစ္ပြားလာတတ္၏။ ထို႔အတူ အစာအိမ္က ေလာင္စာမေတာင္းေသးခ်ိန္တြင္ (၀ါ) မဆာေသးသည့္အခ်ိန္တြင္ စားျပန္လွ်င္လည္း အစာမေၾကေရာဂါ၊ ပ်ိဳ႔အန္ေသာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္လာတတ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ သဘာ၀ကေပးထားသည့္ အစာ စားေသာက္ခ်ိန္တြင္ အစာမွန္မွန္ စားျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေအာင္ ျပဳျပင္ၾကရမည္။
ဒုတိယအခ်က္မွာ-ဆာေလာင္ခ်ိန္၌ အခ်ိန္မွန္ အစာစားရမည္ဆိုေသာ္လည္း ေတြ႔သမွ် အစာ အာဟာရတို႔ကို မစားရ။ မိမိက်န္းမာေရးႏွင့္ ေလ်ာ္ကန္ သင့္ျမတ္သည့္ အစားအစာ မ်ားကိုသာ ေရြးခ်ယ္စားၾကရျခင္းျဖစ္သည္။ ဥပမာ-အေအးစာ၊ အပူစာ ႏွစ္မ်ိဳးတြင္ မိမိခႏၶာကိုယ္က အပူစာႏွင့္မွ သင့္မည္ဆိုက အေအးစာမ်ားကိုေရွာင္၍ အပူစာကို ရာသီဥတုအလိုက္ ဉာဏ္ျဖင့္ ေရြးခ်ယ္စားရ၏။ ထို႔အတူ တက္စာ၊ သက္စာ၊ ပြင့္စာ၊ ပိတ္စာ၊ ဖ်က္စာ၊ ျဖည့္စာတို႔၌လည္း မိမိႏွင့္ သင့္ေလ်ာ္ရာအစာမ်ားကို ဉာဏ္ျဖင့္ခ်င့္ခ်ိန္၍ ေရြးခ်ယ္စားတတ္ရမည္။
ထို႔ေၾကာင့္ မလတ္ဆတ္ျခင္း၊ မသန္႔ရွင္းျခင္း၊ ပိုးရွိျခင္း၊ ပုပ္သိုးျခင္း၊ မွည့္လြန္း စိမ္းလြန္းျခင္း၊ အလြန္က်က္ျခင္း၊ မႏူးမနပ္ျခင္း စသည့္ အဂၤါလကၡဏာမ်ား ရွိေသာ အစားအစာမ်ား မွာလည္း မသင့္ေလ်ာ္ေသာအစာမ်ားျဖစ္ရာ ထိုအစားအစာမ်ိဳးကို လံုး၀ေရွာင္ရွားရမည္။
အစာအာဟာရမ်ားကို မွီ၀ဲသံုးေဆာင္ရာတြင္ အစာလည္း ေဆး၊ ေဆးလည္း အစာ-ဟူေသာ လမ္းညႊန္ခ်က္ကို သတိျပဳ၍ မိမိတို႔အတြက္ ေဆးျဖစ္မည့္ အစားအစာမ်ားကို ဉာဏ္ျဖင့္ ေရြးခ်ယ္မွီ၀ဲရန္ႏွင့္ မွီ၀ဲနည္းမွန္ကန္ရန္ အလြန္အေရးႀကီးေပသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ အဂၤုတၱိဳရ္ပါဠိေတာ္ အနာယုသာသုတ္မ်ား၌ အသက္ရွည္ေၾကာင္း ၇-ပါးတို႔ကို ျမတ္စြာဘုရား ေဟာၾကား ေတာ္မူရာတြင္ အစာအာဟာရ မွီ၀ဲသံုး ေဆာင္နည္းမ်ားႏွင့္ ပတ္သက္၍ အခ်က္ ၄-ခ်က္ကိုေအာက္ပါအတိုင္းညႊန္ၾကားခဲ့ေပသည္။
၁။ အခ်ိန္မွန္မွန္ စားရျခင္း ( ကာလစာရီ )
၂။ မိမိႏွင့္ သင့္ေလ်ာ္ရာကိုသာ စားရျခင္း ( သပၸါယကာရီ )
၃။ သင့္ေလ်ာ္ေစကာမူ ေၾကက်က္လြယ္သည္ကိုသာ စားရျခင္း ( ပရိဏတ ေဘာဇီ )
၄။ သင့္ေလ်ာ္ေၾကက်က္ေစကာမူ အတိုင္းအတာႏွင့္ စားရျခင္း ( သပၸါေယ မတၱံ ဇာနာတိ )
အစာအာဟာရမ်ားကို အခ်ိန္မွန္မွန္ စားေသာအခါ စားခ်ိန္က်ေရာက္လွ်င္ အလိုလို ဆာေလာင္လာတတ္ေပသည္။ ထိုဆာေလာင္လာသည့္ အခ်ိန္ကား အမွန္ အစာအာဟရ စားသင့္ သည့္ အခ်ိန္ျဖစ္ပါသည္။ ဆာေလာင္ျခင္းဆိုသည္မွာ အစာသစ္အိမ္တြင္ ပါစက၀မ္းမီး ေတာက္ေလာင္စရာ အစာမရွိေတာ့သျဖင့္၊ ၀မ္းမီးက အစာအိမ္ကို ေလာင္ကၽြမ္း ေနသျဖင့္ အစာအိမ္က -ငါ့မွာ ၀မ္းမီး အေလာင္ခံေနရသည္။ ငါ့ထံသို႔ အစာမ်ား ပို႔ေပးပါ-ဟု ပူဆာေနသကဲ့သို႔ ျဖစ္ေနျခင္းမ်ိဳး ျဖစ္ပါသည္။ ထိုအခ်ိန္တြင္ အစာမစားပါက ၀မ္းမီးေၾကာင့္ အပူႏွင့္ေလတို႔ ထိၿပီး ရင္၀တြင္ ေလခံရကား အစာမစားခ်င္ ျဖစ္လာတတ္၏။ ၾကာလွ်င္ အစာအိမ္ အခ်ဥ္ေပါက္သည့္ ေရာဂါ၊ ေလပူေရာဂါမ်ားလည္း ျဖစ္ပြားလာတတ္၏။ ထို႔အတူ အစာအိမ္က ေလာင္စာမေတာင္းေသးခ်ိန္တြင္ (၀ါ) မဆာေသးသည့္အခ်ိန္တြင္ စားျပန္လွ်င္လည္း အစာမေၾကေရာဂါ၊ ပ်ိဳ႔အန္ေသာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္လာတတ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ သဘာ၀ကေပးထားသည့္ အစာ စားေသာက္ခ်ိန္တြင္ အစာမွန္မွန္ စားျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေအာင္ ျပဳျပင္ၾကရမည္။
ဒုတိယအခ်က္မွာ-ဆာေလာင္ခ်ိန္၌ အခ်ိန္မွန္ အစာစားရမည္ဆိုေသာ္လည္း ေတြ႔သမွ် အစာ အာဟာရတို႔ကို မစားရ။ မိမိက်န္းမာေရးႏွင့္ ေလ်ာ္ကန္ သင့္ျမတ္သည့္ အစားအစာ မ်ားကိုသာ ေရြးခ်ယ္စားၾကရျခင္းျဖစ္သည္။ ဥပမာ-အေအးစာ၊ အပူစာ ႏွစ္မ်ိဳးတြင္ မိမိခႏၶာကိုယ္က အပူစာႏွင့္မွ သင့္မည္ဆိုက အေအးစာမ်ားကိုေရွာင္၍ အပူစာကို ရာသီဥတုအလိုက္ ဉာဏ္ျဖင့္ ေရြးခ်ယ္စားရ၏။ ထို႔အတူ တက္စာ၊ သက္စာ၊ ပြင့္စာ၊ ပိတ္စာ၊ ဖ်က္စာ၊ ျဖည့္စာတို႔၌လည္း မိမိႏွင့္ သင့္ေလ်ာ္ရာအစာမ်ားကို ဉာဏ္ျဖင့္ခ်င့္ခ်ိန္၍ ေရြးခ်ယ္စားတတ္ရမည္။
ထို႔ေၾကာင့္ မလတ္ဆတ္ျခင္း၊ မသန္႔ရွင္းျခင္း၊ ပိုးရွိျခင္း၊ ပုပ္သိုးျခင္း၊ မွည့္လြန္း စိမ္းလြန္းျခင္း၊ အလြန္က်က္ျခင္း၊ မႏူးမနပ္ျခင္း စသည့္ အဂၤါလကၡဏာမ်ား ရွိေသာ အစားအစာမ်ား မွာလည္း မသင့္ေလ်ာ္ေသာအစာမ်ားျဖစ္ရာ ထိုအစားအစာမ်ိဳးကို လံုး၀ေရွာင္ရွားရမည္။
အစာစားၿပီး တိုင္း အခိ်ဳရည္၊ ေရခဲရည္ ေသာက္သည္ထက္
ေရေႏြးၾကမ္း ေသာက္သည္က အစာလည္းေၾက၊ ဆီးခ်ဳိေသြးတိုး ေရာဂါကို လည္း ကာကြယ္ၿပီး ေသြးတြင္းအဆီက်
ေစသည့္ အျပင္ ေလျဖတ္ျခင္းမွလည္း ကာကြယ္နိုင္သည့္ ေငြကုန္ေၾကး က်နည္းေသာ ေဆးေကာင္းျဖစ္
ပါသည္။
ထာ၀ယ္မူိင္း အရြက္ႏုကို ျပဳတ္၍ လက္သုပ္ လုပ္စားနုိင္သည္။ သနပ္ ျပဳလုပ္၍ စားနုိင္သည္။ ေလထိုး၊ ေလေအာင့္၊ အစာမေၾက ေရာဂါမ်ား အတြက္ အရြက္ကို ျပဳတ္၍ ေသာက္ပါက ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္းသည္။
ဆီးျဖဴသီး ေျခာက္ေဆးသည္
အစာကိုေၾကလြယ္ေစသည္။ ေယာက်ာ္းတို႔၏ ခြန္အားကို ျဖစ္ေစသည္။ကာမအားကို ျဖစ္ေစသည္။
က်မ္းကိုး။
၂။ ေhttp://blog.irrawaddy.org/2012/07/blog-post_2480.html
ထား၀ယ္မူိင္း http://myittaryik.blogspot.fr/2010_10_01_archive.html
၄။ ေဆးဖက္၀င္ ဆီးျဖဴသီး http://www.mawcity.com/2011/05/blog-post.html
၅။ http://en.wikipedia.org/wiki/Dyspepsia
No comments:
Post a Comment