၁။ Rosemary ရွိ canosic acid သည္ ဥေဏွာက္ေၾကာမ်ားကိုကာကြယ္ျခင္းေၾကာင့္ Alzeimer သတိေမ့ေရာဂါႏွင့္အျခားေသာဥေဏွာက္ပ်က္စီးသည့္ေရာဂါမ်ား neuro-degenerative brain disorders ကိုကာကြယ္နိုင္တယ္လို႔ယူဆၾကပါတယ္။ စမ္းသပ္ခ်က္တစ္ခုမွာ Rosemary ရဲ့ အနံ႔ကိုရူရွိက္ရံုျဖင့္
ရံုး၀န္ထမ္းမ်ားမွတ္ဥာဏ္ေကာင္းေစတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။
၂။
၃။ အနီေရာင္ၾကက္သြန္နီ မွာ Quercetin နဲ႔ anthocyanin ဓါတ္မ်ားပါ ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီအျဖဴနဲ႔
အ၀ါမ်ိဳးမွာ Quercetin မ်ားစြာပါ၀င္ပါတယ္။ အိၿႏၵိယနိုင္ငံမွာ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာကပင္ၾကက္သြန္နီ
အျဖဴေရာင္နဲ႔အ၀ါမ်ိဳးကိုသတိေကာင္းေစတဲ့ေဆးအျဖစ္အသံုးျပဳခဲ့ၾကပါတယ္။
၅။ ဘရိုကိုလီ (Broccoli) ေခၚ ေကာ္ဖီပန္းအစိမ္းေရာင္မွာ Quercetin နဲ႔ folic acid မ်ားစြာပါ၀င္ပါတယ္။
၆။ သပ်က္သီး မွာ Quercetin နဲ႔ anthocyanin ဓါတ္မ်ားပါ ပါတယ္။
၇။ ခ်ယ္ရီသီးမွာလည္း anthocyanin မ်ားစြာပါရွိပါတယ္။
၈။ ခရမ္းသီးမွာ anthocyanin ဓါတ္မ်ားပါ ရွိတဲ့အျပင္ Nasunin ေခၚေသာ ဓါတ္တိုးေျဖေဆး(antioxidant) ပါရွိပါတယ္။ Nasunin က ဥေဏွက္မွာရွိတဲ့ အဆီလႊာကိုထိန္းသိမ္းေစာင့္ေရွာက္ ေပးပါတယ္။
၉။ ပန္းသီးမွာ Quercetin ေခၚေသာဓါတ္တိုးေျဖေဆး (antioxidant) မ်ားစြာပါ၀င္ပါသည္။ ၎သည္ Alzeimer ေခၚေသာသူငယ္ျပန္သတိေမ့ေရာဂါကိုကာကြယ္ေၾကာင္းေတြ႔ရွိရပါတယ္။ antioxidant ကို ပန္းသီးအသားတြင္ေတြ႔ရေသာ္လည္း အေရခြံတြင္အမ်ားဆံုးရွိပါတယ္။ ပန္းသီးအနီေရာင္ရဲ့အခြံမွာ anthocyanin ေခၚတ ဲ့ဓါတ္ တစ္မ်ိဳးလည္းပါ ပါတယ္။ ဒီဓါတ္က မွတ္ဥာဏ္ေကာင္းေစေသာ phytochemical တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။
အမွတ္သညာေကာင္းမြန္ၾကပါေစ။
Ref
No comments:
Post a Comment