ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကို စားျခင္းဟာ ဥပုသ္သီလမေစာင့္နိုင္တဲ့ ျမန္မာဗုဒၶဘာသာအခ်ိဳ႕ရဲ့ ကုသိုလ္စုတဲ့
အလုပ္ျဖစ္ေပမဲ့ ယခုေခတ္မွာ စိုက္ပ်ိဳးေရးမွာအလြန္အကၽြံအသံုးျပဳတဲ့ ဓါတ္ေျမၾသဇာမ်ားနဲ႔
ပိုးသတ္ေဆးေတြေၾကာင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ စိမ္းမ်ားက က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ ေသာ စားေသာက္မႈ
ျဖစ္ေသာ္လည္း ၄င္းတို႔ဟာ ဆိုးဝါးျပင္းထန္သည့္ ေသြးေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခ အခြင့္အလမ္းကိုမ်ားေစ
ေၾကာင္း ထိုင္ဝမ္ဆရာဝန္ တစ္ဦးက သတိေပးေျပာဆိုလိုက္ပါ တယ္။
ဆီးႏွင့္ေက်ာက္ကပ္အထူးကုဆရာဝန္ျဖစ္ေသာ
ထိုသူ၏ ေျပာဆိုခ်က္အရ မၾကာေသးခင္က ေဆး႐ံု ေရာက္လာတဲ့ အမ်ိဳးသမီးတစ္ဦးဟာ Acute
Methemoglobinaemia လို႔ေခၚတဲ့ ေသြးအား နည္းေရာဂါ တစ္ခုကို ခံစားခဲ့ရပါတယ္။ ဒီေရာဂါမွာ
ေသြးနီဥမ်ားအတြင္း ေအာက္စီဂ်င္သယ္ယူႏိုင္ေသာေမာ္လီက်ဴးမ်ား မထုတ္လုပ္ ႏိုင္တဲ့ ျပႆနာျဖစ္ပါတယ္။
သူမ
စားေသာက္ေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားဟာ ဓာတ္ေျမဩဇာတစ္ခုျဖစ္သည့္ (Nitrites) ႏိုက္ထ႐ိုက္မ်ားကို
လြန္လြန္ကဲကဲ သံုးစြဲကာ စိုက္ပ်ိဳးထားျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ အဆိုပါေရာဂါကို ျဖစ္ေစေသာ
အမ်ားဆံုးအေၾကာင္းရင္းကေတာ့ ႏိုက္ထရိတ္အမ်ားအျပား ပါဝင္ေသာ စားစရာမ်ားျဖစ္သည့္ ထပ္ျဖည့္ပစၥည္း
(Additives) မ်ား ျဖစ္ပါတယ္။
၄င္းတို႔ကို
ေဟာ့ေဒါ့၊ ဝက္ေပါင္ေျခာက္ စသည္တို႔ထဲတြင္ တာရွည္အထားခံေအာင္ ထည့္ေလ့ ရွိပါတယ္။ ထိုင္ဝမ္ကြ်န္းတြင္
အပင္မ်ား ရွင္သန္ႀကီးထြားေစရန္အတြက္ ႏိုက္ထရိတ္ အေျမာက္အျမား ပါဝင္ေသာဓာတ္ေျမဩဇာမ်ား
သံုးေလ့ရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ယခုေဖာ္ျပခဲ့တဲ့ လူနာဟာ ႏွစ္ရွည္လမ်ား သက္သတ္လြတ္ စားလာ
ခဲ့ၿပီးေနာက္မွ အဆိုပါေရာဂါရလာျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။
ေခါင္းမူးျခင္း၊
ေမာပန္းႏြမ္းနယ္ျခင္း၊ ႏႈတ္ခမ္းမ်ားျပာလာျခင္း၊ အသက္႐ွဴရခက္ျခင္း၊ ႏွလံုး ခုန္ျမန္ျခင္း
စသည္တို႔ကို ခံစားခဲ့ရပါတယ္။ ေအာက္စီဂ်င္ကုထံုး ေပးၿပီးေနာက္မွ ျပန္ေကာင္း လာခဲ့ရပါ
တယ္။
စံခ်ိန္စံညႊန္းမ်ားအရ အစားအေသာက္မ်ားတြင္ ႏိုက္ထ႐ိုက္
အမ်ားဆံုးပါဝင္ခြင့္ျပဳသည့္ ပမာဏ ဟာ ၂၀ဝ၀ ppm ျဖစ္ေသာ္လည္းစစ္တမ္းေကာက္ ယူခဲ့ေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားတြင္
၂၀ဝ၀ဝ ppm အထိပါဝင္ေနေၾကာင္း သိရပါတယ္။
FDA
ရဲ႕ သတိေပးခ်က္အရ အသက္ ၆ လေအာက္ ကေလးငယ္ မ်ားဟာ ေသြးေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြား လြယ္ေၾကာင္း၊
ထို႔ေၾကာင့္ ႏိုက္ထရိတ္ ပမာဏမ်ားစြာပါဝင္ေနသည့္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား လံုးဝ မေကြ်း သင့္
ေၾကာင္း ထုတ္ျပန္ထားပါတယ္။
Source...http://yoyarlay.com/health/health-article/30726-2012-09-20-06-55-46
No comments:
Post a Comment