လာေရာက္ၾကသူေတြေရာ မလာနိုင္သူေတြပါ မဂၤလာအေပါင္းနဲ႔ ျပည့္စံုၾကပါေစ

Wednesday, November 28, 2012

ေကာ္ဖီပန္းပြင့္ဟာအသက္ရွည္က်န္းမာစြာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ခ် လိုသူမ်ားအတြက္အေကာင္းဆံုးအစာဆိုတာ သိပါသလား။

 



 
 


 
 

ေကာ္ဖီပန္းပြင့္ ၁၀၀ ဂရမ္ (၃.၅ ေအာင္စ) တြင္ပါ၀င္ေသာအာဟာရဓါတ္မ်ား။

အင္နာဂ်ီ (Energy) = 103 Kl

ကဆီဓါတ္ (Carbohydrate) = 5 g

သၾကား Sugar = 1.9 g

အမွ်င္ (Fibre) = 2 g

အဆီ (Fat) = 0.3 g

အသား (Protein) = 2 g

Vit B1 = .05 mg (4%)

Vit B2 = .06 mg (5%)

Vit B3 = .507 mg (3%)

Vit B5 = .667 mg (13%)

Vit B6 = .184 mg (14%)

Vit B9 = 57 micro g (14%)

Vit C = 48 mg (58%)

Vit K = 15.5 micro g (15%)

Calcium = 22 mg (2%)

Iron = 0.42 mg (3%)

Magnesium = mg (4%)

Phosphorus = 44 mg (6%)

Potassium = 299 mg (6%)

Sodium = 30 mg (2%)

Zinc = 0.27mg (3%)

 

ေကာ္ဖီပန္းပြင့္ မွာ အဆီ (Fat) နဲ႔ ကဆီဓါတ္ (Carbohydrate) နည္းၿပီး၊ အမွ်င္ (Fibre) ၊ ေရ နဲ႔ ဗီတာမင္ စီ တို႔မ်ားစြာပါ၀င္ပါတယ္။ အဲ့ဒီလိုအစာမ်ိဳးကို high nutritional density လို႔ေခၚပါတယ္။ အဲ့ဒီလိုအစာမ်ိဳးမွာ အာဟာရဓါတ္မ်ားစြာပါ၀င္ေပမဲ့ အင္နာဂ်ီ (Energy) အမ်ားႀကီးမထြက္ပါဘူး။ ဆိုလိုတာက high nutritional density အစာစားျခင္းျဖင္ လိုအပ္ေသာ ဗီတာမင္နဲ႔သတၳဳဓါတ္ေတြကို လံုေလာက္စြာရရွိေစၿပီး၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္မတိုးေစတဲ့အတြက္ က်န္းမာေရးအတြက္ အထူးသျဖင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ခ် လိုသူမ်ားစားသင့္ေသာအစာမ်ားျဖစ္ပါတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ အသီးအႏွံ႔မ်ားဟာ high nutritional density အစာမ်ားျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ သၾကားမ်ားထပ္ထဲ့ထားေသာ စက္ရံုထြက္ ပစၥည္းမ်ား၊ အရက္ေသစာမ်ားကေတာ့ low nutritional density အစာမ်ားျဖစ္တဲ့အတြက္ က်န္းမာေရးအတြက္မသင့္ေတာ္ပါဘူး။

ေကာ္ဖီပန္းပြင့္မွာ  phytochemicals,  ေခၚတဲ့  ဓါတ္ပစၥည္းမ်ားလည္းပါရွိပါတယ္။ phytochemicals, ေတြက ကင္ဆာ (cancer), ေလျဖတ္ျခင္း (stroke), ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ ေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ ေရာဂါ (metabolic syndrome) မ်ားျဖစ္ပြါးမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ ေကာ္ဖီပန္းပြင့္ မ်ားမ်ာစားျခင္းျဖင့္ ဆိုး၀ါးေသာ ေယာက်္ားမ်ားတြင္ျဖစ္ေသာ ပေရာစိတ္က်ိတ္ကင္ဆာ (prostate cancer) ကိုသက္သာ ေစပါတယ္။ ၎အျပင္ ေကာ္ဖီပန္းပြင့္ ကိုခုတ္ထစ္ျခင္း (၀ါ) ၀ါးျခင္းျဖင့္ Sulforaphane, ဆိုတဲ့ ဓါတ္လည္း ထြက္လာပါတယ္။ Sulforaphane, က ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္နိုင္တယ္လို႔ယူဆၾကပါတယ္။

ေကာ္ဖီပန္းပြင့္ မွာ  Indole-3-carbinol,  ေခၚတဲ့  ဓါတ္ပစၥည္း လည္းပါရွိပါတယ္။ ဒီဓါတ္က ပ်က္စီးတဲ့ဗီဇ (DNA) မ်ားျပန္လည္ျပဳျပင္ျခင္းကိုအားေပးပါတယ္။ ဒီသတၱိေၾကာင့္ ဗီဇမ်ားပ်က္ဆီးျခင္း ေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ ကင္ဆာမ်ားကိုကာကြယ္နိုင္ပါတယ္။  ၎အျပင္ Indole-3-carbinol မွာ မိန္းမေဟာမုန္း estrogen ကိုဆန္႔က်င္တဲ့အတြက္ estrogen အားေပးတဲ့ prostate cancer ကိုသက္သာေစတာ ျဖစ္ပါ တယ္။

         ေကာ္ဖီပန္းပြင့္ကို ေရဆူမွတ္အထိအပူေပးရင္အထက္ပါဓါတ္ေတြရဲ့ပါ၀င္မႈကို ၅ မိနစ္မွာ ၂၀-၃၀ % က်ဆင္းၿပီး၊ ၁၀ မိနစ္မွာ ၄၀-၅၀% ၊ ၃၀ မိနစ္မွာ ၇၅%အထိက် ေစ ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ေရေႏြးေငြ႔ျဖင့္ ခ်က္ျခင္း၊ microwave ႏွင့္ခ်က္ျခင္း၊ ေၾကာ္ျခင္းတို႔ေၾကာင့္ သိသိသာသာက်ဆင္းျခင္းမျဖစ္ေစပါဘူး။

         ေကာ္ဖီပန္းပြင့္ရဲ့သဘာ၀အေရာင္မ်ားက ေတြ႔ေနက် အျဖဴေရာင္အျပင္၊ အစိမ္း၊အ၀ါ၊ ခရမ္းေရာင္ မ်ားလည္းရွိပါတယ္။ အဲ့ဒီအေရာင္ေတြက ေရွးကစိုက္ပ်ိဳးေသာ အေရာင္ မ်ားျဖစ္ၿပီး အျဖဴေရာင္ထက္ ပိုမို ႏုညံ့ၿပီး ေစ်းပိုႀကီးပါတယ္။


Ref
http://en.wikipedia.org/wiki/Cauliflower

No comments:

Post a Comment